Saga sa golom bebom

Obnovljena tužba protiv grupe Nirvana

  • Izvor: 24sata.hr
  • 23.12.2023. 22:03

penser Еlden je kao četvoromjesečna beba fotografisan go u bazenu kako poseže za novčanicom na udici, a fotografija je postala jedna od najpoznatijih naslovnica svih vremena.

Obnovljena je tužba protiv grupe Nirvana zbog objavljivanja gole četvoromjesečne bebe na naslovnici albuma 'Nevermind' iz 1991. 

Tužbu protiv Dejva Grola i Krista Novoselića, ali i nekoliko izdavačkih kuća te fotografa Kirka Vedlea pokrenuo je Spenser Еlden (32), koji se pojavio na naslovnici još kao beba.

Ovi znakovi će imati najviše novca u 2024. godini

Ovi znakovi će imati najviše novca u 2024. godini

Еlden je tužbu pokrenuo 2021. tvrdeći da su optuženi 'svjesno proizvodili, posjedovali i reklamirali komercijalnu dječju pornografiju'. Međutim, tužba je odbačena 2022. kada je sudija rekao da nije podnesena unutar 10 godina roka zastarjevanja.

Еlden se nakon toga u oktobru 2023. ponovno žalio. Žalba se smatra uspješnom, tročlano vijeće suda SAD-a poništilo je prvobitnu odluku te navodi da svako ponovno objavljivanje fotografije može predstavljati novu ličnu štetu.

U septembru 2021. Nirvana je ponovno izdala album 'Nevermind', a sada se očekuje da će se slučaj vratiti na sud.

Inače, Kirk Vedle, koji stoji iza fotografije bio je prijatelj sa Spenserovim ocem, a porodica je dobila 200 dolara od fotografije.

Stana zbog obećanja ocu nikad nije bila s muškarcem

Stana zbog obećanja ocu nikad nije bila s muškarcem

Mnogima je nejasno zašto je Еlden uopšte podigao tužbu jer je prethodno imao pozitivno mišljenje o fotografiji.

"To je uvijek bila pozitivna stvar i otvarala mi je vrata", rekao je Еlden za Gardijan 2015. te čak jednom prilikom rekreirao fotografiju.

Međutim, godinu dana kasnije izjavio je da ga slika s godinama sve više ljuti.

Inače, Nirvanin album 'Nevermind' prodat je u 30 miliona primjeraka, a pjesme kao što su 'Smells Like Teen Spirit' postigle su neverovatan svetski uspeh pa se i danas slušaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.