Сага са голом бебом

Обновљена тужба против групе Нирвана

  • Извор: 24сата.хр
  • 23.12.2023. 22:03

пенсер Елден је као четворомјесечна беба фотографисан го у базену како посеже за новчаницом на удици, а фотографија је постала једна од најпознатијих насловница свих времена.

Обновљена је тужба против групе Нирвана због објављивања голе четворомјесечне бебе на насловници албума 'Nevermind' из 1991. 

Тужбу против Дејва Грола и Криста Новоселића, али и неколико издавачких кућа те фотографа Кирка Ведлеа покренуо је Спенсер Елден (32), који се појавио на насловници још као беба.

Ови знакови ће имати највише новца у 2024. години

Ови знакови ће имати највише новца у 2024. години

Елден је тужбу покренуо 2021. тврдећи да су оптужени 'свјесно производили, посједовали и рекламирали комерцијалну дјечју порнографију'. Међутим, тужба је одбачена 2022. када је судија рекао да није поднесена унутар 10 година рока застарјевања.

Елден се након тога у октобру 2023. поновно жалио. Жалба се сматра успјешном, трочлано вијеће суда САД-а поништило је првобитну одлуку те наводи да свако поновно објављивање фотографије може представљати нову личну штету.

У септембру 2021. Нирвана је поновно издала албум 'Неверминд', а сада се очекује да ће се случај вратити на суд.

Иначе, Кирк Ведле, који стоји иза фотографије био је пријатељ са Спенсеровим оцем, а породица је добила 200 долара од фотографије.

Стана због обећања оцу никад није била с мушкарцем

Стана због обећања оцу никад није била с мушкарцем

Многима је нејасно зашто је Елден уопште подигао тужбу јер је претходно имао позитивно мишљење о фотографији.

"То је увијек била позитивна ствар и отварала ми је врата", рекао је Елден за Гардијан 2015. те чак једном приликом рекреирао фотографију.

Међутим, годину дана касније изјавио је да га слика с годинама све више љути.

Иначе, Нирванин албум 'Nevermind' продат је у 30 милиона примјерака, а пјесме као што су 'Smells Like Teen Spirit' постигле су невероватан светски успех па се и данас слушају.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм