Inspiracija mu ljudi i priroda

Od Rusije do Čečave i "Kristalne rijeke“ - Darijan je najmlađi pisac dobojske regije

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2023. 19:27

Darijan je pravo čudo od djeteta, pričaju u Čečavi. Ovaj dječak rođen je u Rusiji. Prije dvije godine sa roditeljima preselio je u jedno od najvećih sela bivše Jugoslavije. Tu se odlično snašao. Već je napisao i knjigu "Kristalna rijeka“ i tako postao najmlađi pisac dobojske regije.

"I na srpskom i na ruskom. Ali meni je lakše prvo da napišem na ruskom, pa da prevedem na srpski. Jer mi je mnogo lakše da pišem na ruskom i većina ovih pjesama u knjizi je ipak ruska“, rekao je najmlađi pisac dobojske regije i autor knjige "Kristalna rijeka“ Darijan Stojanović. 

A inspiraciju je pronašao u prirodi i ljudima dvije bratske zemlje. Ono što je sa ljubavlju pisao, predstavio je svojim drugarima iz škole i prosvjetnim radnicima. 

"Kad je došao kod nas, a došao je iz Rusije, iskazivao je odmah u početku interesovanje za srpski jezik i književnost. To se manifestovalo kroz niz njegovih učešća nagradnog karaktera na konkursima“, rekla je nastavnica srpskog jezika Alisa Pašalić.

Šta znači sanjati poklone?

Šta znači sanjati poklone?

"Želim da kažem da je to potomak djeda Novice Stojanovića koji je takođe bio književnik. I nadam se da će on nastaviti njegovim stopama. Djed i baka su bili radnici ove škole“, kaže direktor Osnovne škole "Jevrem Stanković“ Čečava Ostoja Marković. 

Ponosni smo na uspjeh našeg sina. Isto tako zahvalni smo Republici Srpskoj i njenom narodu što su nas dočekali raširenih ruku, priča majka Еlena. 

"Jako je lijepo da su tu i Rusi i Srbi. To su ta dva naroda koja su uvijek bila u harmoniji i koja su se voljela“, kaže Darijanova majka Еlena Stojanović. 

Zvijezda Netfliksove serije na prvoj ratnoj liniji Izraela

Zvijezda Netfliksove serije na prvoj ratnoj liniji Izraela

Tu ljubav njeguju i mladi naraštaji. Darijan je brzo postao omiljeni u školi. Svoje drugare uči ruski jezik, a oni njemu pomažu sa srpskim.

Darijan je prvi đak škole u Čečavi koji je objavio svoju knjigu. U školi se nadaju - Darijan će biti podstrek i drugim đacima kako bi krenuli njegovim putem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program