Kozara

Održan poetski čas na Mrakovici

  • Izvor: ATV
  • 18.09.2021. 21:54

Ne postoji državna granica na kojoj se traži viza da bi pjesma išla svijetom, čulo se na Kozari. Poetski čas na Mrakovici održali su pjesnici, među njima Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović. Kažu, poezija i književnost povezuju narode i ljude.

"Pjesnici, odnosno pjesme same su simbol slobode, simbol jedne vrste pravde koja je uopšte u nauci, takođe, ugrađena na neki lijep način i ja tvrdim, a nisam prvi, da između matematike i poezije nema velike razlike, potrebna je imaginacija i za jedno i za drugo”, rekao je Ljubivoje Ršumović, književnik.

“Dobili su nekakve nove impulse, tako da smo mi dobili, evo konkretno u Prijedoru i ovim potkozarskim opštinama nekoliko književnika koji su dostojni sljedbenici onih koji su i prije i nakon NOR opjevali ovu legendarnu planinu”, rekao je Ranko Pavlović, književnik.

Poetski čas, kao centralna manifestacija Književnih susreta na Kozari, koji se održavaju 49. put, ponos je grada i Republike, kaže gradonačelnik Prijedora. 

“Ovi književni susreti koji se dešavaju toliko godina u Prijedoru su nam jako bitni, jer promovišu grad Prijedor, promovišu Republiku Srpsku i od velikog su značaja za sve književnike koji žele i koji su učestvovali i koji će učestvovati u narednom periodu”, rekao je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

Ovogodišnja nagrada "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare" završiće u rukama Đorđa Nešića. Biće mu dodijeljena na večeri laureata u prijedorskom Pozorištu. Poetskom času na Kozari prethodilo je polaganje vijenca kod spomen biste Skendera Kulenovića na Mrakovici, dok je stihove poeme "Stojanka majka Knežopoljka" govorila prijedorska glumica Tatjana Batoz Binjaš.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok