Kozara

Održan poetski čas na Mrakovici

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2021. 21:54

Ne postoji državna granica na kojoj se traži viza da bi pjesma išla svijetom, čulo se na Kozari. Poetski čas na Mrakovici održali su pjesnici, među njima Ljubivoje Ršumović i Ranko Pavlović. Kažu, poezija i književnost povezuju narode i ljude.

"Pjesnici, odnosno pjesme same su simbol slobode, simbol jedne vrste pravde koja je uopšte u nauci, takođe, ugrađena na neki lijep način i ja tvrdim, a nisam prvi, da između matematike i poezije nema velike razlike, potrebna je imaginacija i za jedno i za drugo”, rekao je Ljubivoje Ršumović, književnik.

“Dobili su nekakve nove impulse, tako da smo mi dobili, evo konkretno u Prijedoru i ovim potkozarskim opštinama nekoliko književnika koji su dostojni sljedbenici onih koji su i prije i nakon NOR opjevali ovu legendarnu planinu”, rekao je Ranko Pavlović, književnik.

Poetski čas, kao centralna manifestacija Književnih susreta na Kozari, koji se održavaju 49. put, ponos je grada i Republike, kaže gradonačelnik Prijedora. 

“Ovi književni susreti koji se dešavaju toliko godina u Prijedoru su nam jako bitni, jer promovišu grad Prijedor, promovišu Republiku Srpsku i od velikog su značaja za sve književnike koji žele i koji su učestvovali i koji će učestvovati u narednom periodu”, rekao je gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

Ovogodišnja nagrada "Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare" završiće u rukama Đorđa Nešića. Biće mu dodijeljena na večeri laureata u prijedorskom Pozorištu. Poetskom času na Kozari prethodilo je polaganje vijenca kod spomen biste Skendera Kulenovića na Mrakovici, dok je stihove poeme "Stojanka majka Knežopoljka" govorila prijedorska glumica Tatjana Batoz Binjaš.

Тагови:
  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)