Prijedor

Otvoren 16. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila"

  • Izvor: SRNA
  • 23.10.2023. 22:46

U Pozorištu Prijedor večeras je zvanično otvoren 16. Međunarodni festival pozorišta "Zlatna vila", koji i ovog puta nudi raznovrstan program na radost ljubitelja pozorištne umjetnosti.

Direktor pozorišta Srđan Knjeginjić rekao je obraćajući se okupljenima na svečanoj ceremoniji da je pozorište svijeća istine u mraku, a da je potreba za istinom kao potreba za ljubavlju.

"Siguran sam da će predstave koje budete gledali na festivalu postaviti ta suštinska pitanja i da će nas natjerati da se preispitamo gdje smo, ko smo i da li smo duhovno živi i gdje griješimo u našim životima", dodao je Knjeginjić.

On je naveo da se riječ pozorište ne razdvaja od riječi ljubav ili od riječi život i da su one od iskona neraskidivo povezane, kao što je i pozorište neraskidivo povezano sa ljudskom dušom.

Festival je otvorila šef gradskog Odsjeka za kulturu Jadranka Mijić koja je navela da je Gradska uprava Prijedor prepoznala rad pozorišta koje ove godine obilježava 70 godina postojanja što, kako je istakla, nije mala brojka.

"Ovo je prestižan festival i svojevrstan brend našeg grada koji i ovog puta nudi raznovrstan program na radost ljubitelja pozorištne umjetnosti koji će kao i žiri znati da nagrade najbolje, ali i da nagrade trud svih učesnika koji će svojim glumačkim kreacijama potaknuti na razmišljanje, ali i učiniti da osjetimo radost života u pozorišnoj igri", istakla je Mijićeva.

Prvo veče, glumci prijedorskog pozorišta odigrali su predstavu "Kauboji", koja je van konkurencije. Ovom predstavom, Pozorište Prijedor ujedno počinje 71. sezonu.

Narednih večeri u takmičarskom dijelu Festivala učestvuju Narodno pozorište Republike Srpske sa "Gospođicom", Satirično kazalište "Kerempuh" iz Zagreba sa "Ožalošćenom porodicom", Kamerni teatar 55 iz Sarajeva sa "Djelidbom", Zvezdara teatar iz Beograda sa predstavom "Nije čovek ko ne umre", 1835 Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa predstavom "Na rubu pameti".

Selektor festivala Zoran Baroš izjavio je novinarima da je veoma zadovoljan selekcijom predstava za ovaj festival.

"Mislim da će za publiku biti izazovno da pogleda dobre predstave, dobre tekstove", rekao je Baroš.

U žiriju Festivala su književnik Snežana Kutrički, režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac. U pratećem programu biće predstavljeni glumci Hrvoje Kečkeš i Vojin Ćetković. Tokom festivala biće promovisana dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50. do 70. sezone.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje "Zlatne vile" biće u nedjelju, 29. oktobra, kada će glumci Pozorišta sa Terazija i njihov orkestar izvoditi poznatu filmsku muziku u večeri nazvanom "Boje noći". Generalni pokrovitelj festivala je grad Prijedor.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?