Приједор

Отворен 16. Међународни фестивал позоришта "Златна вила"

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2023. 22:46

У Позоришту Приједор вечерас је званично отворен 16. Међународни фестивал позоришта "Златна вила", који и овог пута нуди разноврстан програм на радост љубитеља позориштне умјетности.

Директор позоришта Срђан Књегињић рекао је обраћајући се окупљенима на свечаној церемонији да је позориште свијећа истине у мраку, а да је потреба за истином као потреба за љубављу.

"Сигуран сам да ће представе које будете гледали на фестивалу поставити та суштинска питања и да ће нас натјерати да се преиспитамо гдје смо, ко смо и да ли смо духовно живи и гдје гријешимо у нашим животима", додао је Књегињић.

Он је навео да се ријеч позориште не раздваја од ријечи љубав или од ријечи живот и да су оне од искона нераскидиво повезане, као што је и позориште нераскидиво повезано са људском душом.

Фестивал је отворила шеф градског Одсјека за културу Јадранка Мијић која је навела да је Градска управа Приједор препознала рад позоришта које ове године обиљежава 70 година постојања што, како је истакла, није мала бројка.

"Ово је престижан фестивал и својеврстан бренд нашег града који и овог пута нуди разноврстан програм на радост љубитеља позориштне умјетности који ће као и жири знати да награде најбоље, али и да награде труд свих учесника који ће својим глумачким креацијама потакнути на размишљање, али и учинити да осјетимо радост живота у позоришној игри", истакла је Мијићева.

Прво вече, глумци приједорског позоришта одиграли су представу "Каубоји", која је ван конкуренције. Овом представом, Позориште Приједор уједно почиње 71. сезону.

Наредних вечери у такмичарском дијелу Фестивала учествују Народно позориште Републике Српске са "Госпођицом", Сатирично казалиште "Керемпух" из Загреба са "Ожалошћеном породицом", Камерни театар 55 из Сарајева са "Дјелидбом", Звездара театар из Београда са представом "Није човек ко не умре", 1835 Књажевско-српски театар из Крагујевца са представом "На рубу памети".

Селектор фестивала Зоран Барош изјавио је новинарима да је веома задовољан селекцијом представа за овај фестивал.

"Мислим да ће за публику бити изазовно да погледа добре представе, добре текстове", рекао је Барош.

У жирију Фестивала су књижевник Снежана Кутрички, режисер Златко Свибен и глумица Јелена Стајковац. У пратећем програму биће представљени глумци Хрвоје Кечкеш и Војин Ћетковић. Током фестивала биће промовисана допуна монографије Позоришта Приједор од 50. до 70. сезоне.

Свечана додјела награда и затварање "Златне виле" биће у недјељу, 29. октобра, када ће глумци Позоришта са Теразија и њихов оркестар изводити познату филмску музику у вечери названом "Боје ноћи". Генерални покровитељ фестивала је град Приједор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.