Pale

Predstavljen roman "Svitanje" o stradanju u Prebilovcima

 • Izvor: SRNA
 • 03.04.2024. 02:11

Na Palama je sinoć promovisan roman Ivane Spahić iz Istočnog Sarajeva "Svitanje" o životu djevojke u Prebilovcima na početku Drugog svjetskog rata i stradanjima na tom područja.

Spahićeva je rekla novinarima da roman opisuje događaj koji se dogodio u avgustu 1941. godine.

"To je bio potresan događaj o kojem treba govoriti. Trebalo mi je dosta vremena za roman, od prikupljanja građe, do ideje, a kada se sve to zaokružilo, stavila sam na papir i sve je bilo lakše", rekla je Spahićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevo Željka Pržulj pojasnila je da je roman specifičan, značajan i zanimljiv iz više uglova s obzirom na to da tematizuje Prebilovce, potresnu temu iz srpske nacionalne istorije.

"Nije istorijski, ali daje vizuru stradanja Srba kroz priču o jednoj porodici. Na taj način možemo da kažemo da je njegova najveća funkcija u aktiviranju kulture sjećanja i pamćenja koja je i te kako važna za identitet srpskog naroda, kojoj, čini mi se, premalo pridajemo pažnje", istakla je Pržuljeva.

Roman "Svitanje" osvojio je prvu nagradu na konkursu "Zlatna sova" za 2O23. godinu za najbolji neobjevljeni roman koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviodžije (R) (12+)

  'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  'Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?