Peterburški međunarodni kulturni forum

Putin: Sve što Kusturica radi pretvara se u dijamant

  • Izvor: RT Balkan
  • 17.11.2023. 19:56

Prije 20 godina, globalisti su nam obećali da će biti kulturne raznolikosti, a na kraju se desila seksualna raznolikost. U svemu tome postavili su nam kult, ako hoćete da dobijete Oskara, morate da pokažete život seksualnih manjina, transrodnih osoba, rekao je filmski reditelj Еmir Kusturica obraćajući se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na 9. Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu.

"Šta se desilo sa filmom? Film je prije 20 godina imao autentičan jezik, a sada se i jezik izmijenio, kao i sve ostalo. Jezik kinematografa sada je reklamni jezik. Smatram da u budućnosti ruskog filma, pošto sam došao u Rusiju da snimam neke filmove. 'Lavr', (Jevgenija) Vodolaskina i Dostojevskog, to će biti ono što ja mislim o vašoj kulturi i kako je osjećam", kazao je Kusturica.

Kako je dodao, prije 20 godina Moskva je izgledala kao Hjuston, tu su bili bilbordi, holivudski filmovi, a kada je on bio student, čitao je ruske knjige o kojima nikada nisu snimljeni filmovi, istakavši da je slovenska kultura dio svjetske kulture.

"Nikada nisam vidio film o Šestokoviču. Rusija ima mnogo dobrih autora koji nisu ekranizovani. Mislim da će ovo biti filmovi o ruskoj baštini. Veoma mi je drago što mogu da kažem da je ukidanje ruske kulture na Zapadu nemoguće", naglasio je, a prenio je RT Balkan.

Ruski predsjednik se zahvalio Kusturici za kreativnost i na pažnji koju poklanja ruskoj kulturi, istakavši da je uvjeren da će to biti veoma uspešno.

"Sve što Kusturica radi pretvara se u dijamant", kazao je Putin.

Putin je naveo da su predstavnici LGBT takođe dio društva i da imaju pravo da pobjeđuju na konkursima iz oblasti kulture, a ono što je glavno je da oni nisu jedini, odnosno favorizovani.

"Zaista vidimo na raznim takmičenjima u zapadnim zemljama: da biste osvojili nešto, morate ili ispričati, napisati, ili pokazati život seksualnih manjina, transrodnih osoba. Ali ovo što ću da kažem možda je neočekivano. I oni - te teme i ti ljudi, imaju pravo da pobijede, pokažu, pričaju, jer i oni su dio društva. Loše je samo ako oni pobjeđuju na raznim takmičenjima, od toga nema koristi", istakao je ruski predsjednik.

Kako je dodao, jednakost treba imati svuda, u svemu, uključujući i konkurse iz oblasti kulture.

Pratite nas i putem Vibera