Ministarstvo prosvjete

Trivić: Zajedno jačati nacionalni identitet

  • 30.09.2019. 13:20

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarala je danas u Banjaluci sa predstavnicima republičkih ustanova kulture o načinima na koji se kroz obrazovni sistem i kulturu može ojačati nacionalni identitet srpskog naroda.

Trivićeva je istakla da je akcenat stavljen na razvoj nacionalnog identiteta kroz jezik, pismo, umjetnost i kulturu, te kako da se to ukomponuje sa nastavnim planom i programom.

"Već imamo sadržaje koji se odnose na razvoj jezika i kulture, ali nam je cilj da detaljno razmotrimo koji su to novi načini i metodologije pristupa djece sadržajima ustanova kulture", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je napomenula da je plan da se kroz nastavne planove i programe đaci dodatno edukuju o svim aspektima značaja nacionalnog kulturnog identiteta Srba, ali i da se u većem broju organizuju posjete đaka ustanovama kulture.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je značaj teme jačanja nacionalnog identiteta u Republici Srpskoj, kao i multidisciplinarne saradnje svih relevantnih ustanova u ovoj oblasti.

"Ustanove kulture, uz našu pomoć, treba da naprave prioritete i sadržaje koji će biti zanimljivi đacima", naveo je on i dodao da treba više približiti kulturne sadržaje i đacima u malim i udaljenim mjestima.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić ocijenila je da je školske planove i programe potrebno prilagoditi vremenu u kojem đaci uče, odnosno da se sadržaji predstave na njima prihvatljiv i zanimljiv način.

"Neophodno je i da posjete ustanovama kulture budu obavezne, kao i da budu organizovane i za đake u udaljenim mjestima jer djeca, možda, nisu u mogućnosti da ih samostalno posjete", rekla je Zečićeva.

Ona je istakla značaj posjeta ustanovama kulture, jer su đaci van učionica puno više znatiželjni i otvoren za nova znanja.
 

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok