Kuhinja

Dva trika da brže skuvate pasulj

  • Izvor: Telegraf
  • 28.10.2021. 16:25

Jelo koje je omiljeno ne samo u Srbiji nego i na prostorima čitavog Balkana jeste pasulj.

Međutim, u njegovoj pripremi domaćice se susreću sa problemom zvanim vrijeme - nekada je pasulju potrebno više sati da se skuva.

Postoje dva vrlo jednostavna trika pomoću kojih možete da riješite ovaj problem.

1. Soda bikarbona

Većina domaćica zna da bi pasulj trebalo potopiti preko noći u hladnu vodu.

Ali, da bi se brže skuvao, "pozovite u pomoć" sodu bikarbonu.

Naime, dobro je da prilikom kuvanja pasulja u prvoj vodi dodate kašičicu sode bikarbone.

Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, a potom ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

2. Domaća rakija

Pasulj koji ćete kuvati nalijte hladnom vodom u odnosu 4:1 , odnosno da na pola kilograma pasulja, ide dva litra vode.

U to dodajte 50 ml rakije i sve zajedno prokuvajte.

Kada na ovaj način kuvate pasulj , iskustvo kaže da je dovoljno da se krčka 45-50 minuta i da bude potpuno spremljen.

Naravno da vrijeme koje ćete potrošiti za kuvanje najviše zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta.

Nekvalitetan i stari pasulj se teško kuva i može da ostane "žilav" i posle duge termičke obrade, prenosi "Telegraf.rs".

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.