Prilikom pripreme ukusnih jela jedna od čestih situacija je zagorjelo posuđe, a uz pomoć nekoliko efikasnih načina možete efikasno riješiti ovaj problem.
U slučajevima kada hrana zagori i dobijete tvrdokorne mrlje na posuđu, većina osoba pribjegava grubom ribanju žicom ili agresivnim hemikalijama, ali ipak umjesto toga postoje i efikasniji, prirodni načini.
Za prvi način čišćenja šerpi će vam biti potrebno tri kašike sirćeta, kašika sode bikarbone i dvije šoljice vode.
U šerpu je potrebno sipati vodu i dodati sirće. Zatim se preporučuje da stavite na ringlu i pustite da proključa. Šerpu sklonite sa ringle i u nju stavite sodu bikarbonu. Zatim ispraznite šerpu i oribajte je grubom stranom spužve za suđe. Ukoliko je mrlja tvrdokorna, koristite i žicu za ribanje, a možete dodati i još sode bikarbone.
Za drugi način čišćenja potrebno je da u zagorjeloj šerpi skuhate vodu u kojoj je rastvoreno malo praška za pecivo. Uz to, zagorjeli dio na dnu šerpe skinut će se veoma lako.
Kod šerpi koje su mnogo zagorjele stavlja se i malo deterdženta, pa se zatim dobro istrlja žicom za ribanje posuđa, prenosi kliks.