Приликом припреме укусних јела једна од честих ситуација је загорјело посуђе, а уз помоћ неколико ефикасних начина можете ефикасно ријешити овај проблем.
У случајевима када храна загори и добијете тврдокорне мрље на посуђу, већина особа прибјегава грубом рибању жицом или агресивним хемикалијама, али ипак умјесто тога постоје и ефикаснији, природни начини.
За први начин чишћења шерпи ће вам бити потребно три кашике сирћета, кашика соде бикарбоне и двије шољице воде.
У шерпу је потребно сипати воду и додати сирће. Затим се препоручује да ставите на ринглу и пустите да прокључа. Шерпу склоните са рингле и у њу ставите соду бикарбону. Затим испразните шерпу и орибајте је грубом страном спужве за суђе. Уколико је мрља тврдокорна, користите и жицу за рибање, а можете додати и још соде бикарбоне.
За други начин чишћења потребно је да у загорјелој шерпи скухате воду у којој је растворено мало прашка за пециво. Уз то, загорјели дио на дну шерпе скинут ће се веома лако.
Код шерпи које су много загорјеле ставља се и мало детерџента, па се затим добро истрља жицом за рибање посуђа, преноси кликс.