Након љетног дана проведеног на сунцу ваша кожа може постати осјетљива, црвена и болна – класични знакови опекотина од сунца. И док су крема, хладне облоге и хидратација први кораци које подузимамо, постоји још један савезник који вам може помоћи – прехрана.
Одређене намирнице могу подржати процес опоравка коже изнутра и пружити антиоксидативну заштиту. У наставку сазнајте шта бисте требали уврстити на тањир како бисте кожи пружили додатну његу након превелике изложености УВ зракама.
1. Мрква – природни штит за кожу
Мрква је богата бета каротеном – биљним пигментом који тијело претвара у витамин А, а познат је по својим заштитним учинцима на кожу.
Осим што доприноси еластичности и хидратацији коже, смањује и појаву бора и старачких пјега. Осим у мркви, бета каротен можете пронаћи и у батату, дињи те зеленом лиснатом поврћу попут шпината.
2. Ферментирано млијеко – подршка обнови коже
Напици попут кефира, који настају ферментацијом млијека уз помоћ корисних бактерија, могу имати позитиван учинак на кожу. Истраживања показују да ферментирано млијеко с бактеријама млијечне киселине може помоћи у обнови ДНК-а станица коже и побољшати имунитет коже након опекотина од сунца.
Ако је ферментирани напитак додатно обогаћен колагеном, учинак на здравље коже може бити још израженији.
3. 100 одстотни наранџин сок с додатком витамина Д
Обогаћени наранџин сок може садржавати и до 15 одсто препоручене дневне дозе витамина Д, а притом хидратизује тијело и опскрбљује га антиоксидансима и полифенолима.
Полифеноли су биљни спојеви који могу ублажити негативне учинке УВА и УВБ зрачења, док витамин Д помаже у смањењу упале изазване опекотинама. Осим тога, конзумација цитруса попут наранџи повезује се с мањим ризиком од развоја одређених облика рака коже.
4. Јела од парадајза – помоћ из кухиње
Парадајз, а посебно концентрирани производи попут пасираног парадајза или умака, богат је ликопеном – снажним антиоксидансом из скупине каротеноида. Ликопен доприноси заштити коже од УВ зрачења и може смањити црвенило коже након излагања сунцу.
Једно је истраживање показало да су учесници који су током 12 седмица конзумирали 55 г концентрата парадајза с маслиновим уљем имали мању осјетљивост коже на УВ зрачење.
5. Нар – природна антиоксидативна бомба
Нар је изузетно богат полифенолима, који дјелују протуупално, антиоксидативно и антиканцерогено. У једној је студији конзумација сока или екстракта нара повећала количину УВБ зрачења потребну за изазивање црвенила коже, што указује на његову заштитну улогу против оштећења коже.
Осим што помаже код сунчевих опекотина, нар може подржати и цјелокупно здравље коже.
Здравствени ризици опекотина од сунца
Опекотине од сунца не узрокују само краткотрајну нелагоду попут црвенила, свраба и љуштења коже. Дугорочно понављане опекотина повећавају ризик од рака коже, а претјерано излагање сунцу убрзава старење коже и појаву пигментацијских мрља.
Превенција је најбољи лијек
Иако прехрана може помоћи код опоравка, најбољи начин да очувате здравље коже јест превенција:
избјегавајте излагање сунцу када је оно најјаче (10 – 16 сати)
боравите у хладу или користите сунцобране
носите шешир широког обода и заштитну одјећу
обавезно наносите крему са широким спектром заштите од УВА и УВБ зрака.
Уравнотежена прехрана није чаробно рјешење за опекотине, али може бити итекако корисна помоћ изнутра. Укључите ове намирнице у своју свакодневицу – ваша кожа ће вам бити захвална, преноси Дневник.хр.