Када говоримо о пићу које бисмо требали пити свакодневно за оптималну пробаву и цјелокупно здравље цријева, стручњаци се слажу да постоји један јасан фаворит.
И не, то није кафа, па чак ни зелени чај, већ нешто што многи од нас често воле да конзумирају.
Кефир - најбољи избор
Стручњаци из области гастроентерологије и нутриционизма препоручују кефир, ферментисано млјиеко богато пробиотицима, као изузетно ефикасно јутарње пиће за здравље варења. Кефир подржава разноликост и равнотежу цријевне флоре, смањује надимање и затвор, и побољшава имунитет захваљујући пробиотским сојевима.
Зашто баш кефир?
Ферментација кефира даје више различитих сојева бактерија него јогурт, што га чини посебно снажним у подршци пробавном систему. Гастроентеролози тврде да свакодневна конзумација ферментисаних напитака, попут кефира, али и комбухе, може позитивно утицати на побољшање цријевне баријере, оптималну пробаву, лакоћу у цријевима и смањење упалних процеса.
Колико кефира је препоручљиво конзумирати дневно?
Како истичу стручњаци, препоручује се 200 до 300 милилитара кефира дневно, идеално уз доручак. Ако нисте навикли, почните са мањом дозом од око 100 милилитара, па постепено повећавајте. Кефир се може пити самостално, али и уз житарице, у смутију, или као додатак уз сендвич или сличне доручке.
Међутим, ако патите од нетолеранције на лактозу или избјегавате млијечне производе, стручњаци препоручују:
- Комбуха: Ферментисани чај с пробиотицима – али треба пазити да не садржи превише шећера.
- Чај од ђумбира: Ублажава мучнину, подстиче варење и умирује цријева.
- Вода: Кључна за хидратацију, помаже омекшавању столице и олакшава пролазак хране кроз цријева.
Такође, бројни стручњаци истичу да није препоручљиво свакодневно конзумирати газиране и заслађене напитке, било самостално или уз оброк, јер гасови иритирају желудац, а шећер може изазвати упале и нарушити природну микрофлору. Прекомјеран унос алкохола такође је штетан за цријева и цјелокупно здравље.