Korisno

Šta možete zasaditi u aprilu

 • Izvor: Agencije
 • 02.04.2024. 20:56

Konačno smo dočekali i to proljeće, vrijeme kada sve cvjeta i kada se rađa. Polako uplovljavamo u april, pravi proljećni mjesec, kada mnoge žene razmišljaju o tome kako da uljepšaju svoje cvijetnjake i šta bi mogle da zasade u svojoj bašti i kasnije da uživaju u tim plodovima.

Kako je ruža kraljica cvijeća, neizostavna je i u vašem dvorištu. Možete se odlučiti za penjačice, stablašice ili grmolike, pitanje je samo šta više volite i kako organizujete svoj cvijećnjak.

Kako da zasadite ruže?

Mjesto na kom će se posaditi ruža mora biti dobro osunčano, barem pet sati dnevno. Prije same sadnje postavite ružu u kantu sa vodom nekoliko sati.

Kada je riječ o zemlji, usitnite zemlju i pomiješajte je sa humusom i sa malo stajskog đubriva, ne više od litar po biljci, piše "Rasadnik Sevar". Đubrivo i zemlju dobro promiješajte jer ne smije doći do kontakta korijena i đubriva.

Biljku onda spustite u zemlju, u rupu toliko duboku da može korijen da joj se raširi, pa je prekrijte zemljom do oko dvije trećine popunjenosti rupe i obilno je zalijte, pa onda dodajte još zemlje. Jako je važno da ne pritiskate zemlju prilikom sadnje i ne gazite je.

Sadnja stablašica

Sadnja ovih vrsta ruža je ista kao i kod ostalih vrsta, ali ono što je specifično jeste da postavite motku za koju će se ona držati i na nekoliko mjesta je blago privežite.

Ruže penjačice

Ova sorta se sadi uza zid ili uz ogradu duž vodoravno postavljenih žica u razmaku od oko 50 centimetara. Te žica je potrebno odaljiti malo od zida da bi se obezbijedilo strujanje vazduha i spriječio razvoj bolesti, piše "Rasadnik Cvjetićanin".

Ruže u posudama

Odaberite posude oko 45 centimetara dubine, pa dno prekrijte sitnim šlljunkom, a način sadnje je isti kao kod ostalih.

Lista voća, povrća i začinskog bilja koje možete zasaditi u aprilu:

cvekla

brokoli

kupus

šargarepa

karfiol

kelj

zelena salata

crni luk

špinat

peršun

grašak

krompir

rotkvice

krastavac

patlidžan

kukuruz

paprike

paradajz

lubenice

batat

bosiljak

Ono što je interesantno jeste da nešto možete zasaditi i u saksijama ukoliko živite u stanu. Ovo se odnosi na peršun i bosiljak.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

  U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

 • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.