ATV

Šta uraditi kad vam crvena majica oboji bijeli veš?

  • 08.03.2021. 10:58

Iako se jednog dana svi slatko smijemo ovakvim situacijama, u trenutku kada ofarbamo omiljenu majicu, sigurno nam nije do smjeha. Srećom, postoji rešenje!

Nije teško "zaturiti" tamniji odjevni predmet u moru bijelog veša. Crvena čarapa ili majica najčešće su "predmet-krivac" za epilog ružičastog veša, što je većini muškarca prava noćna mora, ali svima se dogodi bar jednom u životu.

Zašto se to događa?

Do ovakvih nezgoda dolazi zato što većina odjeće jarkih boja otpušta dio boje na visokim temperaturama. To je pogotovo slučaj s novom odjećom. Zato je dobro šarenu garderobu uvijek odvajati, posebno na tamnije i svetlije šareno i tako ih prati.

Šta možete učiniti?

Ali, kada vam se ovo dogodi, najprije provjerite etiketu. Ako piše da se predmet ne smije izbeljivati, zaobiđite ga. Taj znak izgleda kao trougao sa oznakom X preko njega. U većini slučajeva bijeli veš od 100% pamuka (posteljina, peškiri, donji veš...) podnose izbjeljivanje. Potopite obojen odjevni predmet u vodu u koju ste dodali malo izbjeljivača. Ostavite da tako stoji 15-30 minuta. Operite ponovno na brzom programu i uključite duplo ispiranje, piše 24sata.hr.

Ako se radi o osjetljivoj odjeći koja ne podnosi izbjeljivač - u sljedeće pranje dodajte "papiriće za hvatanje boje". U pregradu za prašak možete staviti i tečnost za uklanjanje mrlja i ponovno oprati veš kao i inače.

Tagovi: