Kada se zapitamo da li je svako povrće zdravo, većina bi pomislila da jeste, međutim pravi odgovor bi bio većina povrća je zdrava, ali nije svako povrće jednako dobar izbor za svakoga.
U nastavku donosimo izbor povrća koje se može i preskočiti, uglavnom zbog njihovog slabog nutritivnog sastava, ali i spojeva koji nisu uvijek bezazleni.
Celer
Celer je povrće koje sadrži malo kalorija, a puno vode (oko 96 posto), stoga se često preporučuje za hidrataciju i mršavljenje. Sadrži nešto vlakana, vitamina i minerala, ali nije njima toliko bogat da bi napravio razliku u tijelu ili osigurao dovoljnu količinu hranjivih tvari. Takođe, celer je jedna od najalergičnijih vrsta povrća.
Patlidžan
Osim visokoga udjela vlakana i antioksidansa, patlidžan i ne sadrži puno hranjivih tvari, vitamina ili proteina. Osobe s upalnim bolestima, osjetljivim stomakom ili sklone alergijama trebaju ga izbjegavati ili jesti umjereno.
Grašak
Grašak sadrži mnogo proteina, bjelančevina i ugljikohidrata te je bogat vitaminima A, B i C, ali je takođe i pun škroba, pa, poput, naprimjer, krompira, nije idealna namirnica za dijetu i dijabetičare. Takođe, grašak nije preporučljiv za osobe koje imaju bubrežne probleme.
Rotkvica
Iako su pune antioksidansa i niskokalorične, rotkvice i nisu toliko bogate vitaminima i mineralima, a i obično ih ne pojedemo u dovoljnoj količini. Kod nekih ljudi zbog spojeva poput rafinoze i sumpora mogu uzrokovati probavne smetnje.
Krastavac
Krastavci sadrže više od 95 odsto vode, ali zato nisu baš iscrpan izvor proteina, vitamina ili minerala. S druge strane, dobar su izbor ako želite ograničiti unos kalorija.