Када се запитамо да ли је свако поврће здраво, већина би помислила да јесте, међутим прави одговор би био већина поврћа је здрава, али није свако поврће једнако добар избор за свакога.
У наставку доносимо избор поврћа које се може и прескочити, углавном због њиховог слабог нутритивног састава, али и спојева који нису увијек безазлени.
Целер
Целер је поврће које садржи мало калорија, а пуно воде (око 96 посто), стога се често препоручује за хидратацију и мршављење. Садржи нешто влакана, витамина и минерала, али није њима толико богат да би направио разлику у тијелу или осигурао довољну количину храњивих твари. Такође, целер је једна од најалергичнијих врста поврћа.
Патлиџан
Осим високога удјела влакана и антиоксиданса, патлиџан и не садржи пуно храњивих твари, витамина или протеина. Особе с упалним болестима, осјетљивим стомаком или склоне алергијама требају га избјегавати или јести умјерено.
Грашак
Грашак садржи много протеина, бјеланчевина и угљикохидрата те је богат витаминима А, Б и Ц, али је такође и пун шкроба, па, попут, напримјер, кромпира, није идеална намирница за дијету и дијабетичаре. Такође, грашак није препоручљив за особе које имају бубрежне проблеме.
Ротквица
Иако су пуне антиоксиданса и нискокалоричне, ротквице и нису толико богате витаминима и минералима, а и обично их не поједемо у довољној количини. Код неких људи због спојева попут рафинозе и сумпора могу узроковати пробавне сметње.
Краставац
Краставци садрже више од 95 одсто воде, али зато нису баш исцрпан извор протеина, витамина или минерала. С друге стране, добар су избор ако желите ограничити унос калорија.