Sve veći broj djece

Kako prepoznati autizam

  • Izvor: ATV
  • 24.02.2024. 20:23

Jovana Đaković, majke je petogodišnjeg Strahinje koji ima dijagnozu iz spektra autizma. Jovana je, priča to primjetila još kada je dječak imao 22 mjeseca.

''I ranije se primjećivalo da on odstupa. On je meni treće dijete i da odstupa od razvoja kako su se brat i sestra razvijali i djeca iz okruženja . Kad smo mi pokušali da ukazujemo na to svi su govorili da mi nismo tačni, jer je rijetko da roditelj u tom ranom uzrastu primjeti da nešto sa djetetom ne ide kako treba. Inače to okolina primjeti, a roditelj ne želi to da uvidi'', kaže Jovana Đaković, majka.

Statistički podaci u Centru za socijalni rad pokazuj da je iz godine u godine sve veći broj djece koji imaju neki oblik autizma. Prošle godine Komisija za kategorizaciju je pregledala ukupno 121 dijete. 

"Od toga 45 novoprocijenjenih i šestoro iz spektra autizma. Prema evidenciji na teritoriji grada Prijedora procijenjeno je i evidentirano ukupno 36 djece sa dijagnozom iz spektra autizma'', kaže Gorica Jakovljević, diplomirani defektolog u CZSR Prijedor.

Stručnjaci savjetuju da se roditelji odmah nakon što uoče da se dijete ne ponaša onako kako bi trebalo, jave. Pravovremena reakcija može doprinijeti samo boljem razvoju djeteta.

''Ukoliko dijete kasni s govornim razvojem, ima poteškoća u uspostavljanju komunikacije sa svojom najbližom okolinom i ukoliko ispoljava različite obrasce ponašanja kojim odstupaju od očekivanog ponašanja može se posumnjati na poremećaj iz autističnog spektra'', kaže Mileva Mandić, psiholog u JU Centar "Sunce".

U Prijedoru je nedavno osnovano i Udruženje ''Plavi balon''. Namijenjeno je za pomoć i podršku licima sa atipičnim razvojnim karakteristikama. U narednom periodu žele da svi roditelji takve djece imaju prednost u zdravstvenim ustanova uz pomoć njihovih kartica. 

''Roditelji i staratelji djece sa tim problemima imaće pravo prvenstva prilikom pružanja usluga u prijedorskoj bolnici ili Domu zdravlja nije bitno da li je to pregled ili neka laboratorijska usluga'', kaže Vojin Nišević, predsjednik Udruženja "Plavi balon" Prijedor.

Stručnjaci dodaju i da složen razvojni poremećaj kod djece se ispoljava najčešće u prve tri godine života. Autizam je stanje, za koje nažalost, još nema lijeka. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: