Све већи број дјеце

Како препознати аутизам

 • Извор: АТВ
 • 24.02.2024. 20:23

Јована Ђаковић, мајке је петогодишњег Страхиње који има дијагнозу из спектра аутизма. Јована је, прича то примјетила још када је дјечак имао 22 мјесеца.

''И раније се примјећивало да он одступа. Он је мени треће дијете и да одступа од развоја како су се брат и сестра развијали и дјеца из окружења . Кад смо ми покушали да указујемо на то сви су говорили да ми нисмо тачни, јер је ријетко да родитељ у том раном узрасту примјети да нешто са дјететом не иде како треба. Иначе то околина примјети, а родитељ не жели то да увиди'', каже Јована Ђаковић, мајка.

Статистички подаци у Центру за социјални рад показуј да је из године у године све већи број дјеце који имају неки облик аутизма. Прошле године Комисија за категоризацију је прегледала укупно 121 дијете. 

"Од тога 45 новопроцијењених и шесторо из спектра аутизма. Према евиденцији на територији града Приједора процијењено је и евидентирано укупно 36 дјеце са дијагнозом из спектра аутизма'', каже Горица Јаковљевић, дипломирани дефектолог у ЦЗСР Приједор.

Стручњаци савјетују да се родитељи одмах након што уоче да се дијете не понаша онако како би требало, јаве. Правовремена реакција може допринијети само бољем развоју дјетета.

''Уколико дијете касни с говорним развојем, има потешкоћа у успостављању комуникације са својом најближом околином и уколико испољава различите обрасце понашања којим одступају од очекиваног понашања може се посумњати на поремећај из аутистичног спектра'', каже Милева Мандић, психолог у ЈУ Центар "Сунце".

У Приједору је недавно основано и Удружење ''Плави балон''. Намијењено је за помоћ и подршку лицима са атипичним развојним карактеристикама. У наредном периоду желе да сви родитељи такве дјеце имају предност у здравственим установа уз помоћ њихових картица. 

''Родитељи и старатељи дјеце са тим проблемима имаће право првенства приликом пружања услуга у приједорској болници или Дому здравља није битно да ли је то преглед или нека лабораторијска услуга'', каже Војин Нишевић, предсједник Удружења "Плави балон" Приједор.

Стручњаци додају и да сложен развојни поремећај код дјеце се испољава најчешће у прве три године живота. Аутизам је стање, за које нажалост, још нема лијека. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  'Емисија: Бизнис клуб

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.