Sve popularniji napitak u svijetu ali i kod nas, jeste mača, u različitim varijacijama, koji se pravi od praha istoimene biljke.
Mača se pravi od gornja tri sloja mladih listova biljke Kamelija sinensis, a kako tvrde stručnjaci, konzumiranje mače dovodi do smanjenja stresa i anksioznosti.
Ovo umirujuće dejstvo mače najviše se pripisuje dvijema supstancama – L-teaninu i epigalokatehin galatu (ЕGCG). L-teanin je aminokiselina prisutna u zelenom čaju koja ima umirujuće dejstvo, a budući da je mača koncentrisan oblik zelenog čaja, smatra se da L-teanin u njoj ima još jače dejstvo zbog veće količine.
"Dokazano je da podstiče opuštanje bez pospanosti, povećanjem aktivnosti alfa moždanih talasa i modulacijom neurotransmitera kao što su GABA, dopamin i serotonin", objašnjava dr Lej A. Frejm.
Mača takođe sadrži ЕGCG – biljni spoj koji može pomoći u smanjenju upala i oksidativnog stresa, što može biti povezano s anksioznošću. Takođe, mača sadrži manje kofeina nego kafa ili espreso. Kofein se brzo apsorbuje u tijelu, stimuliše nervni sistem i može povećati nivo adrenalina i kortizola – hormona koji se povezuju sa stresom.
Ono što čini maču posebnom jeste prisustvo L-teanina, koji ublažava dejstvo hormona stresa i pomaže tijelu da ostane smireno i fokusirano, bez naglih skokova energije i nervoze, prenosi b92.