Све популарнији напитак у свијету али и код нас, јесте мача, у различитим варијацијама, који се прави од праха истоимене биљке.
Мача се прави од горња три слоја младих листова биљке Камелија синенсис, а како тврде стручњаци, конзумирање маче доводи до смањења стреса и анксиозности.
Ово умирујуће дејство маче највише се приписује двијема супстанцама – Л-теанину и епигалокатехин галату (ЕГЦГ). Л-теанин је аминокиселина присутна у зеленом чају која има умирујуће дејство, а будући да је мача концентрисан облик зеленог чаја, сматра се да Л-теанин у њој има још јаче дејство због веће количине.
"Доказано је да подстиче опуштање без поспаности, повећањем активности алфа можданих таласа и модулацијом неуротрансмитера као што су ГАБА, допамин и серотонин", објашњава др Леј А. Фрејм.
Мача такође садржи ЕГЦГ – биљни спој који може помоћи у смањењу упала и оксидативног стреса, што може бити повезано с анксиозношћу. Такође, мача садржи мање кофеина него кафа или еспресо. Кофеин се брзо апсорбује у тијелу, стимулише нервни систем и може повећати ниво адреналина и кортизола – хормона који се повезују са стресом.
Оно што чини мачу посебном јесте присуство Л-теанина, који ублажава дејство хормона стреса и помаже тијелу да остане смирено и фокусирано, без наглих скокова енергије и нервозе, преноси б92.