Ispod tanke smokvine kore krije se snažna kombinacija antioksidanasa, dijetalnih vlakana i prirodnih jedinjenja koja mogu uticati varenje, smanjiti upale, pa čak i ublažiti menstrualne bolove.
Od davnina poznata kao simbol dugovečnosti i vitalnosti, smokva je više od ukusnog voća. Jedan od razloga zbog kojih se smokve često spominju u kontekstu zdravlja jeste što zadovoljavaju potrebu za slatkim, a istovremeno pružaju brojne zdravstvene benefite. Čak i ako ne tražite zamenu za šećer, uvođenje smokvi u ishranu može doneti značajne koristi. Jedu se sveže, sušene, u formi slatkog ili džema, a veoma su korisne za održavanju zdrave telesne težine.
Smokve sadrže vlakna koja pospješuju redovnu stolicu, a takođe sadrže prebiotike koji hrane dobre bakterije u crijevima, smanjujući upale. Zahvaljujući vlaknima, povećavaju osećaj sitosti i pomažu u regulaciji šećera u krvi. Istraživanje je pokazalo da osobe sa sindromom iritabilnog crijeva koje su jele po 4 sušene smokve dva puta dnevno imale su manje bolova i zatvora u odnosu na placebo grupu.
Bogate antioksidansima
I kora i meso smokve sadrže fenolne kiseline i flavonoide - antioksidanse sa jakim protivupalnim dejstvom. Oni neutrališu slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i doprinjeti starenju i bolestima poput artritisa, raka i srčanih oboljenja.
Pomažu kod menstrualnih tegoba
Sušene smokve mogu ublažiti bolne menstruacije, koja pogađa više od polovine žena. U jednoj studiji, ispitanice koje su konzumirale sušene smokve imale su značajno manje bolova i kraću dužinu bolnih simptoma nego one koje su uzimale cimet ili placebo, piše Helt.
Utiču na visok krvni pritisak
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su srčana oboljenja i moždani udar. Jedan od glavnih uzroka povišenog pritiska je neravnoteža kalijuma u organizmu - najčešće zbog prekomjernog unosa natrijuma, a nedovoljnog unosa kalijuma. Smokve su prirodno bogat izvor kalijuma, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv hipertenzije.
Jačaju kosti
Smokve su dobar prirodni izvor i kalcijuma i kalijuma, dva minerala koji zajedno mogu poboljšati gustinu kostiju i time spriječiti pojavu oboljenja kao što je osteoporoza.
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata kalijumom posebno doprinosi zdravlju kostiju i smanjuje njihovo razgradnje. Sa druge strane, kalcijum je osnovni gradivni element kostiju, a pokazalo se da unos kalcijuma poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod djece i adolescenata, piše Vebmed.