Štetno po zdravlje

Zašto se ne preporučuje dodavanje meda u proključalu vodu

  • Izvor: Kliks
  • 26.05.2025. 13:49

Stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane upozorili su da se s konzumiranjem meda koji se smatra zdravom namirnicom ipak ne treba pretjerivati.

Prema njihovom mišljenju mlade osobe ne bi trebale da unose više od dvije do tri kašike meda, dok se osobama koje pate od određenih bolesti ne preporučuje više od jedne kašike dnevno.

Osobe s pretjeranom tjelesnom težinom, kao i one koje pate od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije moraju biti oprezne pri konzumiranju ove namirnice.

Nutricionisti takođe upozoravaju da svako može biti alergičan na med, neovisno o godinama. Med sadrži kiseline i supstance koje iritiraju želudac, pa pretjerano konzumiranje može izazvati gastritis pa i čir.

Jedna od većih grešaka kako tvrde stručnjaci je stavljanje meda u vreo čaj. Ukoliko med dodate u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i proizvodi otrovne supstance. Kada pravite čaj, med ne treba da dodajete u vrelu tečnost, već tek kada se ohladi i bude mlaka. Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 40 stepeni.

"Med u ključaloj vodi proizvodi hidroksimetilfurfural koji je otrov. Ovo organsko jedinjenje nastaje razgradnjom šećera pri visokim temperaturama, poput kuhanja, prženja ili karamelizacije", upozoravaju stručnjaci, prenosi Kliks.

Pratite nas i putem Vibera