Стручњаци из области здраве исхране упозорили су да се с конзумирањем меда који се сматра здравом намирницом ипак не треба претјеривати.
Према њиховом мишљењу младе особе не би требале да уносе више од двије до три кашике меда, док се особама које пате од одређених болести не препоручује више од једне кашике дневно.
Особе с претјераном тјелесном тежином, као и оне које пате од дијабетеса, атеросклерозе или хипертензије морају бити опрезне при конзумирању ове намирнице.
Нутриционисти такође упозоравају да свако може бити алергичан на мед, неовисно о годинама. Мед садржи киселине и супстанце које иритирају желудац, па претјерано конзумирање може изазвати гастритис па и чир.
Једна од већих грешака како тврде стручњаци је стављање меда у врео чај. Уколико мед додате у кључалу воду, он губи корисна својства и производи отровне супстанце. Када правите чај, мед не треба да додајете у врелу течност, већ тек када се охлади и буде млака. Температура воде не би требало да прелази 40 степени.
"Мед у кључалој води производи хидроксиметилфурфурал који је отров. Ово органско једињење настаје разградњом шећера при високим температурама, попут кухања, пржења или карамелизације", упозоравају стручњаци, преноси Кликс.