ATV

Predsjednik Narodne partije Srpske

Banjac: Dokazano da je predsjednik Srpske poštovao Ustav i Dejton

  • Izvor: SRNA
  • 30.11.2023. 14:15

Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ izjavio je Srni da je Ustavni sud Srpske potvrdio da su i Narodna skupština i pogotovo predsjednik Republike Srpske postupali u skladu sa zakonom, dok međunarodni zvaničnici i dio ambasadora protivpravnim d‌jelovanjem žele da dovedu BiH do neodrživog stanja.

"Predsjednik Srpske Milorad Dodik ima obavezu da potpisuje zakone koje donosi Narodna skupština. On se rukovodi svojim ustavnim načelima za ono što je izabran, pa je potpisao zakone, štiteći Ustav Srpske, a samim tim i Ustav državne zajednice BiH, odnosno Dejtonski sporazum", rekao je Banjac.

On je naveo da to nije sporno već to što u budućnosti međunarodni predstavnici i dio ambasadora nikada neće priznati ono što njima ne ide u korist.

"Oni hoće da silom, bezakonjem i protivustavnim d‌jelovanjem dovedu do situacije u BiH koja je neodrživa", ocijenio je Banjac.

Banjac smatra da je za Republiku Srpsku veoma bitna odluka Ustavnog suda Srpske jer je potvrđeno da je Srpska kao entitet, odnosno kao dio državne zajednice koji daje državnost BiH, postupala u skladu sa Ustavom, a samimi tim i Dejtonom.

"Republici Srpskoj predstoji ozbiljna politička borba u kojoj oni koji ne razumiju treba da počnu da shvataju na kakvom konceptu je nastala državna zajednica BiH", poručio je Banjac.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem i dostavljanjem zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u "Službenom glasniku", a predsjednik Republike donošenjem ukaza, nisu povrijedili Ustavom Republike Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona.

Zbog toga je Ustavni sud ocijenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: