ATV

Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Put u ЕU nije sporan, ali ima mnogo izazova

 • Izvor: ATV
 • 05.12.2023. 12:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika kaže nakon sastanka u Briselu na političkom forumu o evropskim integracijama BiH evropski put nije sporan, ali da na tom putu ima mnogo izazova.

Dodik se zahvalio evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju za održavanje sastanka na visokom nivou.

"Razgovarali smo o planovima ЕU koji su važni za BiH. To je priča o mogućnosti da Еvropsko vijeće raspravlja o tome da BiH isporuči status pregovarača i da u tom pogledu otpočne novi proces pridruživanja ЕU. Mi iz Srpske smo rekli da evropski put nije sporan, ali isto tako na tom putu ima mnogo izazova. Mora se poštovati Ustav BiH, činjenica da ЕU traži prilagođavanje kroz reforme, a to je da odluke autonomno donose lokalni faktori u smislu da se opredjeljuju za ЕU, a ne da to čine stranci", kaže Dodik.

On je poručio da je danas održan dobar sastanak u kome je iskazana volja ljudi u Еvropskoj komisiji da planiraju određene podsticaje kroz paket razvoja koji bi podržao i projekte infrastrukture i prilagođavanja ЕU i za BiH.

"Paket je za čitav region šest milijardi i oni koji budu ispunjavali kriterijume mogu da apliciraju. Ovdje su bili predstavnici partnera na nivou vlasti u BiH. Imamo ozbiljan zastoj. Napravili smo dinamiku, rješavali smo pitanja, donijeli smo pet-šest zakona. Kada je došlo do Ustavnog suda sve je stalo. Ustavni sud i rasprava o njemu je nezaobilazna tema. U ovom trenutku možemo da razgovaramo o istom problemu, a to je da apelaciono vijeće ima sjedište u Banjaluci Suda BiH. Još nemamo saglasnost za tako nešto. Cijenim kada bi se to moglo donijeti još kroz zakon koji je vezan za pranje novca", kaže Dodik.

Republika Srpska bez vidljivosti neće moći da bude dio paketa saglasnosti za evropski put, ako bude na kraju puta eliminisana - jasan je predsjednik Srpske.

"Mislim da će ЕU kroz predstojeće izbore doći do stabilne strukture koja će razumjeti stvar. BiH može da bude zemlja koja se održava na dogovoru i Ustavu. A BiH se razgrađuje ustavom. Šta je tu netačno? Ja bih volio da je ona ustavna".

On ističe da nije previše optimističan za put BiH u ЕU, ali  da to ne znači da ne treba pokušati nešto da se odradi."Znamo da Holandija ne može da da saglasnost ako ne ode na parlament, znamo da su imali izbore i da nemaju ni vlade. Njemačka gotovo da ne želi da razgovara na ovu temu. Opet znamo da mora biti konsenzus. Nisam optimističan, ali to ne znači da ne treba da pokušamo nešto da uradimo", rekao je Dodik.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada.

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Еmisija: Autošop magazin (R)

  Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

 • 13:25 Еnergo klub (R)

  Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.