ATV

Bivši predsjednik NSRS

Kalinić: Optužnica protiv predsjednika Srpske nije utemeljena na legalnim i legitimnim osnovama

 • Izvor: RTRS
 • 13.08.2023. 14:31

Optužnica podignuta u Sarajevu, protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izabranog na posljednim izborima voljom naroda i obavezanog da štiti Ustav i integritet Republike Srpske, nije utemeljena ni na kakvim legalnim i legitimnim osnovama, rekao je za RTRS bivši predsjednik Narodne skupštine Srpske Dragan Kalinić.

- Zaklanjajući se iza fiktivnih pravnih odluka lažnog visokog predstavnika, ta optužnica ima za cilj da politički i na svaki drugi način disciplinuje sve Srbe koji nisu po volji "bosanskih" unitarista i zapadnih globalista. U slučaju Milorada Dodika, a moje lično i političko iskustvo s njim korespondira najmanje tri decenije, ovo je nemoguća misija. unaprijed osuđena na propast. U slučaju srpskog naroda u BiH, pokazalo se kroz vijekove da ne pristajemo na potčinjavanje i pokornost i silu, koja je trenirala strogoću nad nama na ovim prostorima. Tu su lekciju naučili mnogi prije ovih sadašnjih kolonizatora, ali naučiće i sadašnji, samo ne znam koja će cijena biti za to plaćena - istakao je Kalinić.

Kako on dodaje, poznato je da su Srbi narod koji ni lično, ali ni kolektivno ne trpni nepravdu.

- Nema sumnje da ulazimo u dramatične dane i mjesece i da će nam trebati i mnogo mudrosti, te hrabrosti da sačuvamo ono za šta su naši najbolji sinovi i kćeri položili živote, a to je slobodna, demokratska Republika Srpska u okviru dejtonske BiH sa svim njenim bitnim institucijama. Od institucije, predsjednik Srpske i Narodna skupštine su sigurno među njima najbitnije - dodaje Kalinić.

Kalnić navodi da je od sudbinske važnosti da se od ovog trenutka okupimo.

- Važno je da se od ovog trenutka okupimo, bilo da je u pitanju vlast ili opozicija, u odbranu ovih demokratski uspostavljenih institucija i zaštitimo slobodnu izbornu volju naših građana - ističe Kalinić.

Ističe da, ako se kojim slučajem desi, a što je u bosanskom tamnom vilajetu bila odavno uspostavljena norma "kadija te tuži, kadija ti sudi", optužnica protiv predsjednika Republike Srpske, bila bi potvrđena od strane Suda.

- Upozoravam s razlogom da ćemo ući u spiralu potencijalno ozbiljnog sukoba sa lošim, nesagledivim posljedicama prije svega za BiH - dodaje on.


Kaže da je, više nego izvjesno da će Republika Srpska, koristeći sve rapsoložive pravne i političke instrumente, na unutrašnjem i regionalnom, ali i širem međunarodnom planu, tada morati da okonča svoju priču o BiH, koja će se tako pokazati kao "nemoguća država", koja je miljama daleko od demokratije prava i pravde, kao i slobode i ravnopravnosti, sva tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta kako je odredio izvorni dejtonski Ustav BiH.

- Nećemo čak i po cijenu sopstvene žrtve dozvoliti ponovnu unitarizaciju ove zemlje i nastavak diskriminacije srpskog naroda unutar nje. Dodik i rukovodstvo Srpske nisu sami, jer su na pravoj strani istorije i većina našeg naroda i ovdje i u Srbiji i u dijaspori su uz njih - zaključuje Kalinić.

Pratite nas i putem Vibera

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

  ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

 • 20:30 Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

  Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

 • 22:00 Serija: Nemirni (12+)

  Nemirni je srbijanska televizijska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića, Jedan pogrešan korak, a režirao ju je Darko Nikolić.

 • 23:00 Serija: Močvara (16+) (R)

  Serija: Močvara (16+) (R)