ATV

Nekadašnji predsjednik NSRS

Kalinić: Srpski narod neće odustati od borbe za slobodu i ravnopravnost

  • Izvor: SRNA
  • 20.11.2023. 22:48

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da se srpski narod od osnivanja Srpske konstantno bori da sačuva slobodu i ravnopravnost sa druga dva naroda u BiH, od čega neće odustati.

Kalinić je na narodnom skupu "Branimo Srpsku" podsjetio da je Republika Srpska, nakon svog proglašenja, sa ledine krenula u izgradnju institucija, organa i tijela zakonodavne i izvršne vlasti u gotovo nemogućim uslovima.

- Uz ogromne žrtve Vojske Republike Srpske uspjeli smo da odbranimo našu teritoriju, zaštitimo stanovništvo i konstituišemo Srpsku kao modernu, demokratsku i evropsku državu. Od tada do danas borimo se da sačuvamo ono za šta su živote dali najbolji među nama. Borimo se da ostanemo slobodni ljudi, ravnopravni sa druga dva naroda i da nam se nikada više ne dogodi preglasavanje i donošenje vitalnih odluka mimo naše volje - poručio je Kalinić, kojeg je ranije smijenio visoki predstavnik.

Cvijanović: Nećemo dozvoliti ponižavanje institucija Srpske

Cvijanović: Nećemo dozvoliti ponižavanje institucija Srpske

Prema njegovim riječima, u toku je borba za očuvanje legalnih i legitimnih institucija, jer su oni stubovi srpske države, kao i borba za odbranu lidera od besramnih sankcija i montiranih političkih procesa.

- Borimo se i za pravdu, a protiv nepravde, protiv iskrivljivanja naše ponosne istorije. Bez obzira na političke razlike borimo se i za jedinstvo svih Srba, jer je to bedem protiv kojeg ne mogu i neće moći ništa - naglasio je Kalinić.

Bez obzira na harangu koja se vodi protiv Republike Srpske, Kalinić je rekao da je uvjeren da će srpski narod i zemlja živjeti i opstati uprkos raznim visokim predstavnicima i ustavnim sudovima.

- Šta će biti sa BiH, to nije samo do nas. Oni koji nastavljaju ovdje da sporovode kolonijalnu politiku treba da znaju, BiH nije barska stolica koja stoji na jednoj nozi, ona je poput tronošca. Da bi srpska nogara držala tronožac znaju se uslovi od kojih se neće ustati. Dalje ruke od naše imovine, institucija, legalno i legitimno izabranog predsjednika Republike. Da ode visoki predstavnik i da se mijenja Ustavni sud i konačno dalje ruke od Republike Srpske - poručio je Kalinić.

Izaslanik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Slavka Brezo rekla je da se večeras brani Srpska, njena imovina i njen predsjednik kojeg je narod izabrao.

Brezo je poručila da svi treba da znaju da je srpski narod istrajan u odbrani Srpske, jer je ona jedini garant njegovog opstanka na ovim prostorima, pošto alternative nema.

Okupljenim građanima obratio se i nekadašnji načelnik opšine Srpsko Novo Sarajevo Slavko Tošović koji je rekao da je ponosan na sve prisutne koji su došli, te da je večeras tu jer ponovo treba braniti Republiku Srpsku i njene institucije, kao što je to činio i prije.

Jasna poruka sa skupa

Jasna poruka sa skupa "Branimo Srpsku" u Istočnom Novom Sarajevu: Ne smijemo iznevjeriti našu Republiku

Skupu "Branimo Srpsku" u Istočnom Sarajevu prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministri energetike i rudarstva Petar Đokić, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, trgovine i turizma Denis Šulić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, te ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić.

Skupu su prisustvovali i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar fianansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić, Milorad Kojić i Miroslav Vujičić, kao i brojni rukovodioci republičkih institucija, javnih preduzeća, lokalni zvaničnici i građani.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: