Milorad Dodik

"Nije moguće staviti znak jednakosti između Srebrenice i Jasenovca"

 • Izvor: SRNA
 • 30.05.2024. 12:41

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da nije moguće staviti znak jednakosti između Srebrenice i Jasenovca, te naglasio da ne pretjeruje kada govori o dimenzijama stradanja u tom koncentracionom logoru.

Povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da on /Dodik/ "pregoni" kada kaže da je u Jasenovcu stradalo 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda, Dodik je rekao da Milanović "ima svoju javnost".

- Mislim da imamo neki prećutni dogovor da ne komentarišemo jedni druge... Ja pregonim kada kažem za Jasenovac? To je njegov stav. Naši podaci govore o broju od 700.000 - 500.000 Srba i 200.000 drugih - rekao je Dodik.

On je dodao da se u to uvjerio kada je bio u Memorijalnom centru "Jad Vašem" u Jerusalimu, gdje ima prostorija sa imenima svih logora.

- Ispod naziva Jasenovac brojčano piše 500.000. Ja sam pričao sa direktorom tog centra koji se smatra jednim od najuticajnijih ljudi u Izraelu jer su se i tada pojavile špekulacije da je to manji broj, a on mi je rekao: "Ovdje je zapisano, a oni mogu da pričaju šta hoće. 500.000 je najmanji broj stradalih" - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da o načinu kako se u BiH poštuju tuđe žrtve govori i obilježje na Kazanima gdje su ubijani sarajevski Srbi, a gdje stoji natpis "građani Sarajeva".

- I to je ta priča koju nam serviraju. Nema nikakve mogućnosti da se živi u ovakvoj BiH - rekao je Dodik za televiziju Hepi.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da se varaju oni koji misle da će za nekoliko mjeseci biti zaboravljena rezolucija o Srebrenici, a kažu da je on nacionalista kada kaže da neće.

- Ja jesam nacionalista, ali nisam šovinista. Da li ne smiješ da voliš svoj narod? Ja imam prijatelje Bošnjake, a u političkom smislu mi smo dva svemira - rekao je Dodik.

Govoreći o lokalnim izborima u decembru, kada je opozicija u Srbiji tvrdila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doveo glasače iz Republike Srpske, Dodik je rekao da njega, gdje god da se se pojavi u Srbiji građani dočekuju sa radošću, dok od opozicionara okreću glave.

- To je njihov problem. Ako žele da budu ozbiljni političari oni moraju prvo da se obrate narodu i da vide šta narod misli. Niste ništa morali narodu reći o ovoj rezoluciji u UN. Narod je razmišljao na sljedeći način: `Ovo je protiv nas`, a onda se pojavi neki opozicionar i kaže da će ih predstavljati - rekao je Dodik.

On je dodao da to nije moguće i da je pretežan narodni interes.

- To možda i jeste problem što se ranije u Srbiji nije uvažavao narodni interes, već interesi nekih kancelarija i ambasada - rekao je Dodik i dodao da on nikada nije pristajao na razgovore i ultimatume te vrste.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 08:30 Еmisija: ATV jutro

  Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

 • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 11:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina