Niko nije odgovarao

Obilježene 32 godine od stradanja pripadnika JNA u Tuzli

 • Izvor: ATV
 • 15.05.2024. 19:22

Slavko Novaković u Tuzlanskoj koloni teško je ranjen. Ostao je bez noge i oka, ali sve te rane i ožiljci ne bole ga kao nepravda koju čini Tužilaštvo BiH. Priča o stradanju mora se čuti.

"Mi ne smijemo odustati i nećemo odustati. Nas dok je živih još, bar kao živih svjedoka iz toga, mi ćemo ovu priču pričati, gurati i boriti se da se u pravdi istraje“, kaže preživjeli iz Tuzlanske kolone Slavko Novaković.

Kao i za Dobrovoljačku u Sarajevu, za zločin u Tuzli niko nije odgovarao. Za bh. pravosuđe ovo je zločin bez kazne, počinilaca i nalogodavca. 

"Da je sve bilo unaprijed pripremljeno govori i to da su bile postavljene kamere na zgradi preko puta, koje su sve ovo i snimale. Dakle, o nekoj slučajnosti nema ni govora, sve je bilo unaprijed pripremljeno i sve je bilo unaprijed organizovano“, kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Еgić.

Sramota je pravosuđa što prstom nije mrdnulo u slučaju Tuzlanske kolone. 

"Jedino je izgleda u ovom proteklom građanskom krvavom ratu gdje su svi narodi stradali, jedino je bilo dozvoljeno ubijati Srbe i za to ne odgovarati“, kaže predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Ono što srpski narod nikada ne smije zaboraviti je način na koji se ovaj zločin desio. Dok su se vojnici povlačili iz kasarne Husinska buna, došlo je do presijecanja kolone koja je napadnuta, iako je prethodno postignut dogovor o mirnom povlačenju. 

"Naša obaveza je, pošto nema sudskih procesa, pošto nije adekvatno kažnjeno ovo sve, da čuvamo sjećanje na ove nevino postradale pripadnike JNA kako se ovo nikada ne bi zaboravilo i kako bi buduće generacije znale šta se dešavalo devedesetih godina u BiH“, kaže vršilac dužnosti direktora Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Viktor Nuždić.

"Čini mi se da ta pravda nije dostižna kada su u pitanju srpske žrtve“, kaže izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća, godišnjica Tuzlanske kolone obilježena je i kod spomen-kosturnice na Gradskom Groblju Pučile u Bijeljini. 

U napadu muslimanskih paravojnih formacija tokom povlačenja iz Tuzlanske kasarne, ubijena su 54 vojnika, a 78 njih je teško ranjeno. Ni 32 godine kasnije, za ovaj gnusan zločin još uvijek niko nije odgovarao.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

  'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Naša Srpska