Ministar za naučnotehnološki razvoj

Rajčević: Podrška studentskom pozorištu

 • 05.07.2021. 13:46

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da će resorno ministarstvo podržati digitalizaciju Studentskog pozorišta i nabavku neophodne opreme.

- To planiramo da riješimo ili u sopstvenoj režiji ili putem nekih društveno odgovornih kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija - rekao je novinarima Rajčević, koji je danas posjetio Studentsko pozorište Banjaluka i sa pozorišnim režiserom Aleksandrom Pejakovićem i članovima ovog pozorišta razgovarao o novoj, 45. pozorišnoj sezoni i aktivnostima u vezi sa pripremama Petog festivala studentskog pozorišta "Kestenburg".

On je rekao da Studentsko pozorište zaslužuje podršku sa najviših instanci, s obzirom na njihovu karijeru koju karakterišu i nastupi na stranim scenama.

Rajčević je rekao da je danas imao prilike da čuje da je ovo pozorište bilo i u Južnoj Koreji i da ih, vjerovatno, očekuje put i u SAD, što, kako je ocijenio, predstavlja jedan vid promocije domaće kulture i studentskog stvaralaštva.

- Ministartvo i dalje stoji na raspolaganju i sigurno je da ćemo u narednom periodu da podržimo sve inicijative koje dolaze od ovog pozorišta - istakao je Rajčević.

Režiser Banjalučkog studentskog pozorišta Aleksandar Pejaković rekao je da je Rajčević pružio punu podršku ovoj ustanovi i istakao da će Ministarstvo pomoći realizaciju opremanja gledalište novim stolicama, zbog čega nova sezona i nosi naziv "Sto lica".

Pejaković je istakao je Rajčević upoznat o saradnji koju Pozorište ima sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Rektoratom, a koja je na visokom nivou.

Pejaković je naveo da je jedan od prvih zajedničkih projekata premijera predstave autora Zorana Kostića 15. jula u kojoj će Nadežda Kostić postati diplomirana glumica baš na sceni Studentskog pozorišta. Kostićeva je počela kao amater u ovom pozorištu, a sad, kaže on, završava kao profesionalac

On je dodao da Studentsko pozorište ima oko 30 članova koji su aktivni i oko 20 pasivnih koji se uključuju povremeno.

Glumica Studentskog pozorišta Miljana Orašanin zahvalila je ministru za podršku i što je pokazao interesovanje za kulturu i rad Studentskog pozorišta, koje već godinama nudi promociuju kulture u Banjaluci, ali i šire.

- Kultura treba podršku naših vlasti generalno jer Banjaluka i mladi imaju mnogo toga da ponude - naglasila je Orašaninova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

 • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

  Serija: Ko te šiša (12+)

 • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.