Veliki bokser

Na današnji dan rođen Marijan Beneš

  • 11.06.2020. 10:32

Na današnji dan 1951. godine rođen je Marijan Beneš, jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena.

Beneš je rođen u Beogradu, stasavao je u tuzlanskoj Slobodi, a odrastao i osvajao bokserske titule kao Banjalučanin, u bokserskom klubu Slavija. Bio je sportska ikona generacija širom Jugoslavije.

Beneš je rođen u porodici prosvjetnih radnika. Bio je talentovan za muziku – svirao je klavir i violinu. Možda i neočekivano, postao je bokser. Prvi put u bokserskom ringu kao desetogodišnjak pobjeđuje osamnaestogodišnjaka. Sa šesnaest godina postaje član banjalučke Slavije, kojoj je bio odan tokom amaterske karijere. Bio je na tronu i evropskog profesionalnog boksa. Iako veliki sportista i slavna ličnost – u životu skroman, pošten čovjek, nježne duše…

Beneš je osvojio devet naslova prvaka Socijalističke Republike BiH, četiri šampionata Jugoslavije, titulu amaterskog prvaka Evrope u lako-velter kategoriji. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu. U profesionalce je prešao 1977. godine i osvojio vrh evropskog profesionalnog boksa.

U Banjaluci je 17. marta 1979. godine osvojio titulu profesionalnog Evropskog šampiona u EBU verziji. Tada se pred prepunom dvoranom Borik u četvrtoj rundi na podu našao aktuelni evropski šampion Žilber Koen. Titulu profesionalnog prvaka Evrope uspješno je odbranio četiri puta. Veliki bokser, nježne duše – takav je bio Marijan Beneš.

Povukao se 1983. godine poslije teške povrede oka.

  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.