Mundijal 2018 

Počeo spektakl u Moskvi 

  • 14.06.2018. 16:46

Na stadionu „Lužnjiki“ počelo je otvaranje Svjetskog prvenstva u fudbalu koje se prvi put organizuje u Rusiji.

Na binu je prvi izašao Robi Vilijams, a nakon svečanog otvaranja biće odigrana utakmica između domaćina Rusije i Saudijske Arabije, a titulu brani Nemačka.    

Svjetsko prvenstvo u fudbalu biće održano od 14. juna do 15. jula u 11 gradova Rusije: Moskvi, Sankt Peterburgu, Samari, Saransku, Rostovu na Donu, Sočiju, Kazanju, Kalinjingradu, Volgogradu, Nižnjem Novgorodu i Jekaterinburgu.

 "Milijarde ljudi širom svijeta su ujedinjeni u jednom fudbalskom timu i nijedan spor ne može da nadjača to jedinstvo," izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je na ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva u ruskoj prijestonici Moskvi rekao da "gdje god neko živio i kakvu god tradiciju poštovao, ljubav prema fudbalu ujedinjuje sve ljude u jedan fudbalski tim". 

"Ovo jedinstvo, koje jezičke, ideološke ili vjerske razlike ne mogu nadjačati, izvor je velike snage fudbala i sporta uopšte i izvor snage svih humanističkih ideala", izjavio je ruski predsjednik. 

Putin je dodao da je zadatak svih da zadrže snagu i jedinstvo za generacije koje dolaze, u ime sporta, jačeg mira i međusobnog razumijevanja među ljudima, javio je TASS. 

Predsjednik Rusije čestitao je "velikoj, multientičkoj i harmoničnoj svjetskoj fudbalskoj porodici" početak ovog velikog globalnog takmičenja.

Reprezentacije Rusije i Saudijske Arabije otvaraju takmičenje u 17. časova na 21. Svjetskom prvenstvu u Rusiji, duelom na moskovskom Lužnjikiju.

Svečanom otvaranju prisustvuje više od 20 svjetskih lidera, uključujući predsjednike Bjelorusije, Bolivije, Kazahstana, Moldavije, kao i premijere Armenije i Libana, te saudijskog princa. Ceremoniji će prisustvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Iker Kasiljas je pre  ceremonije otvaranja predstavio trofej koji će poneti pobjednik Mundijala.