Banjaluka

Advokati tvrde da nikakvo rješenje o rušenju bašte restorana "Agape" nije dostavljeno

  • 05.06.2021. 11:01

Rješenje o rušenju bašte "Agapea" nije dostavljeno ni investitoru, ni njegovom punomoćniku, pa tako nije ni u pravnom prometu, kazali su u saopštenju advokati iz Zajedničke kancelarije Pucar.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je nedavno izjavio da je nelegalan i restoran “Agape”, čiji je vlasnik Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, te da će objekat biti srušen.

U saopštenju se navodi da svako rješenje proizvodi dejstvo od dana dostavljanja stranci.

– Shodno odredbi člana 36 Zakona o inspekcijama RS, inspektor u obavljanju inspekcijskog nadzora samostalno vodi postupak, donosi rješenje i preduzima mjere i radnje i niko ne može  korištenjem službenog položaja ili na drugi način onemogućiti ili ometati inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora i preduzimanju mjera i radnji za koje je ovlašćen, niti narušavati dignitet i samostalnost inspektora – saopštili su advokati.

Javnim objavljivanjem rješenja o rušenju, koje još nije dostavljeno stranci, vrši se nezakoniti pritisak na rad inspektora.

– U postupku inspekcijskog nadzora je utvrđeno da nije riječ o nelegalnosti restorana “Agape”, jer za to postoji građevinska i upotrebna dozvola, već je predmet nadzora bio samo dio bašte, koji se odnosi na dvije tende i ostavu, a koji predstavljaju modernizaciju mobilijara bašte. Na projektu iz 1979.godine su ucrtani stolovi, stolice i suncobrani, a mobilijar je sada modernizovan pa postoje sećije, klupe i tende, ali svrha im je ista, da služe za pružanje usluga u baštama i zaštitu od sunca – navodi se u saopštenju.

Investitor je, dodaju, pokrenuo postupak legalizacije ovih radova koji je u toku, i po osnovu kojeg u smislu odredbe člana 16 Zakona o leglizaciji bespravno izgrađenih objekata investitor ima pravo da zatraži prekid postupka izvršenja rješenja o rušenju.

– A ponavljamo da postupak izvršenja rješenja o rušenju nije ni započeo, jer od strane inspektora nikakvo rješenje investitoru nije dostavljeno. Podneseni zahtjev za legalizaciju predstavlja pravni osnov za zadržavanje objekta i njegovo priključenje na komunalnu infrastrukturu – piše u saopštenju.

 

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.