Banjaluka

Advokati tvrde da nikakvo rješenje o rušenju bašte restorana "Agape" nije dostavljeno

  • 05.06.2021. 11:01

Rješenje o rušenju bašte "Agapea" nije dostavljeno ni investitoru, ni njegovom punomoćniku, pa tako nije ni u pravnom prometu, kazali su u saopštenju advokati iz Zajedničke kancelarije Pucar.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je nedavno izjavio da je nelegalan i restoran “Agape”, čiji je vlasnik Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, te da će objekat biti srušen.

U saopštenju se navodi da svako rješenje proizvodi dejstvo od dana dostavljanja stranci.

– Shodno odredbi člana 36 Zakona o inspekcijama RS, inspektor u obavljanju inspekcijskog nadzora samostalno vodi postupak, donosi rješenje i preduzima mjere i radnje i niko ne može  korištenjem službenog položaja ili na drugi način onemogućiti ili ometati inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora i preduzimanju mjera i radnji za koje je ovlašćen, niti narušavati dignitet i samostalnost inspektora – saopštili su advokati.

Javnim objavljivanjem rješenja o rušenju, koje još nije dostavljeno stranci, vrši se nezakoniti pritisak na rad inspektora.

– U postupku inspekcijskog nadzora je utvrđeno da nije riječ o nelegalnosti restorana “Agape”, jer za to postoji građevinska i upotrebna dozvola, već je predmet nadzora bio samo dio bašte, koji se odnosi na dvije tende i ostavu, a koji predstavljaju modernizaciju mobilijara bašte. Na projektu iz 1979.godine su ucrtani stolovi, stolice i suncobrani, a mobilijar je sada modernizovan pa postoje sećije, klupe i tende, ali svrha im je ista, da služe za pružanje usluga u baštama i zaštitu od sunca – navodi se u saopštenju.

Investitor je, dodaju, pokrenuo postupak legalizacije ovih radova koji je u toku, i po osnovu kojeg u smislu odredbe člana 16 Zakona o leglizaciji bespravno izgrađenih objekata investitor ima pravo da zatraži prekid postupka izvršenja rješenja o rušenju.

– A ponavljamo da postupak izvršenja rješenja o rušenju nije ni započeo, jer od strane inspektora nikakvo rješenje investitoru nije dostavljeno. Podneseni zahtjev za legalizaciju predstavlja pravni osnov za zadržavanje objekta i njegovo priključenje na komunalnu infrastrukturu – piše u saopštenju.

 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм