Nisu stvoreni zakonski preduslovi

Banjaluka: Povećanje plata kada grad završi svoj dio posla

  • Izvor: ATV
  • 01.08.2022. 19:00

Linearno povećati plate za 50 KM svim zaposlenim u gradskim javnim ustanovama, to je bila ideja Gradske uprave koja je direktorima, usmeno, saopštena na sastanku u junu. Ne može tako, odgovaraju direktori. Neozbiljno je da se usmeno traži povećanje plata, a da se, prethodno, ne stvore zakonski preduslovi. Problema, i bez toga, svakako ima.

"Ispašće da mi direktori nećemo da našim radnicima damo uvećanje plate, a radi se o nekim osnovama kako se to radi. Znači, prvo moramo imati obezbjeđen budžet, pojedina javna preduzeća nisu dobila ni osnovni budžet za ovu godinu koliko je trebalo i traženo bilo. Dobili smo manje nego što je stvarna potreba, kamoli za povećanje, a neka preduzeća nemaju ni upravne odbore – ko će te akte da usvoji?", kaže Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad Banjaluka.

Iz SNSD-a kažu da svi poslovi koje sadašnja Gradska uprava pokrene, a kojih i nema mnogo, idu teško, pa tako i ovaj oko povećanja plata. 

"Ja ne znam da je u bilo kojoj lokalnoj zajednici ikada zabilježeno da to funkcioniše na način da neko iz gradske uprave nazove odgovorno lice u toj javnoj ustanovi i kaže povećajte plate 50 KM. To jednostavno ne ide tako i nije tako moguće. Tu treba da se stvore pretpostavke i da se isplati to povećanje plata", izjavio je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

U Gradskoj upravi danas ne odgovaraju na naše pozive i upite. Uskoro će im od direktora javnih ustanova stići poziv za sastanak. Oni kažu kako se nadaju da će njima odgovoriti.