Nisu stvoreni zakonski preduslovi

Banjaluka: Povećanje plata kada grad završi svoj dio posla

  • Извор: АТВ
  • 01.08.2022. 19:00

Linearno povećati plate za 50 KM svim zaposlenim u gradskim javnim ustanovama, to je bila ideja Gradske uprave koja je direktorima, usmeno, saopštena na sastanku u junu. Ne može tako, odgovaraju direktori. Neozbiljno je da se usmeno traži povećanje plata, a da se, prethodno, ne stvore zakonski preduslovi. Problema, i bez toga, svakako ima.

"Ispašće da mi direktori nećemo da našim radnicima damo uvećanje plate, a radi se o nekim osnovama kako se to radi. Znači, prvo moramo imati obezbjeđen budžet, pojedina javna preduzeća nisu dobila ni osnovni budžet za ovu godinu koliko je trebalo i traženo bilo. Dobili smo manje nego što je stvarna potreba, kamoli za povećanje, a neka preduzeća nemaju ni upravne odbore – ko će te akte da usvoji?", kaže Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad Banjaluka.

Iz SNSD-a kažu da svi poslovi koje sadašnja Gradska uprava pokrene, a kojih i nema mnogo, idu teško, pa tako i ovaj oko povećanja plata. 

"Ja ne znam da je u bilo kojoj lokalnoj zajednici ikada zabilježeno da to funkcioniše na način da neko iz gradske uprave nazove odgovorno lice u toj javnoj ustanovi i kaže povećajte plate 50 KM. To jednostavno ne ide tako i nije tako moguće. Tu treba da se stvore pretpostavke i da se isplati to povećanje plata", izjavio je Srđan Amidžić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.

U Gradskoj upravi danas ne odgovaraju na naše pozive i upite. Uskoro će im od direktora javnih ustanova stići poziv za sastanak. Oni kažu kako se nadaju da će njima odgovoriti. 

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм