RHMZ

Cvijić Amulić: Banjaluka mora biti spremna za zemljotrese koji su mogući

  • Izvor: ATV
  • 27.10.2023. 07:22

Banjaluka danas obilježava godišnjicu razornog zemljotresa koji se dogodio na današnji dan 1969. godine, a koji je odnio 15 ljudskih života dok je hiljade ljudi bilo povrijeđeno.

Snježana Cvijić Amulić, načelnik Odjeljena za opservatorsku seizmologiju RHMZ, rekla je u ATV jutru da je taj zemljotres bio jako razoran. Njegova jačina je bila 6,4 stepeni po Rihteru.

„S obzirom na njegovu snagu, jako je bitno što je tadašnje rukovodstvo grada donijelo odluku da se ne ide u škole sutradan, pošto je zemljotres 27. imao jedan foršok, odnosno, prethodni udar dan ranije, u nedjeljno popodne, 16.36 časova. Bilo bi mnogo više žrtava sigurno“, rekla je Cvijić Amulić.

Zemljotres se ne može predvidjeti, ali postoji mapa opsanosti koja ukazuje na opasne zone. Banjaluka pripada seizmički aktivnoj zoni, jednoj od najaktivnijih u BiH, pored Hercegovine, pojašnjava Cvijić Amulić, tako da je moguće očekivati zemljotrese slabije od ovog koji je bio na današnji dan 1969.

Podsjetila je da Banjaluka pretrpila još jedan jači zemljotres 1981. godine, sa magnitudom 5,6 stepeni po Rihteru i tajve zemljotrese je sigurno moguće očekivati 50, 60 godina poslije.

„Moramo da budemo spremni na zemljotrese koji su mogući, a mogući su sigurno zemljotresi te jačine kao 1981. godine, i možemo ga očekivati svaki dan. Za pripremu zemljotresa kakav se dogodio 1969, za pripremu je potreban malo dužio period, ali nije sigurno jer nikad ne znamo šta se dešava ispod nas“, rekla je Cvijić Amulić za ATV jutro.

Bitna je registracija seizmičkih talasa, odnosno, kvalitetan monitoring može da nam ukaže na aktivnost rasjeda, kaže ona. Ističe da svaki Banjalučanin treba biti spreman za jednu takvu situaciju i da zna kako da se ponaša u tim situacijama. 

„Zemljotres u epicentarnoj zoni traje svega nekoliko sekundi, desetak sekundi. Za deset do dvadeset sekundi on je toliko razoran, to je jako kratko vrijeme, i u tom trenutku treba da sačekamo i da nađemo najprikladniji dio prostora u kom se nalazimo i da budemo sigruni dok to sve prođe, a to prođe jako brzo. Dok shvatimo šta se dešava, to je već sve prošlo. Treba samo da ostanemo pribrani. Ono što je najbitnije su seizmički otporne zgrade u kojima živimo i radimo, jer zemljotres ne ubija, ubijaju zgrade koje čovjek gradi i u kojima živi i radi. Pravilnici itekako postoje, samo ih se treba pridržavati“, jasna je Cvijić Amulić. 


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.