РХМЗ

Цвијић Амулић: Бањалука мора бити спремна за земљотресе који су могући

  • Извор: АТВ
  • 27.10.2023. 07:22

Бањалука данас обиљежава годишњицу разорног земљотреса који се догодио на данашњи дан 1969. године, а који је однио 15 људских живота док је хиљаде људи било повријеђено.

Сњежана Цвијић Амулић, начелник Одјељена за опсерваторску сеизмологију РХМЗ, рекла је у АТВ јутру да је тај земљотрес био јако разоран. Његова јачина је била 6,4 степени по Рихтеру.

„С обзиром на његову снагу, јако је битно што је тадашње руководство града донијело одлуку да се не иде у школе сутрадан, пошто је земљотрес 27. имао један форшок, односно, претходни удар дан раније, у недјељно поподне, 16.36 часова. Било би много више жртава сигурно“, рекла је Цвијић Амулић.

Земљотрес се не може предвидјети, али постоји мапа опсаности која указује на опасне зоне. Бањалука припада сеизмички активној зони, једној од најактивнијих у БиХ, поред Херцеговине, појашњава Цвијић Амулић, тако да је могуће очекивати земљотресе слабије од овог који је био на данашњи дан 1969.

Подсјетила је да Бањалука претрпила још један јачи земљотрес 1981. године, са магнитудом 5,6 степени по Рихтеру и тајве земљотресе је сигурно могуће очекивати 50, 60 година послије.

„Морамо да будемо спремни на земљотресе који су могући, а могући су сигурно земљотреси те јачине као 1981. године, и можемо га очекивати сваки дан. За припрему земљотреса какав се догодио 1969, за припрему је потребан мало дужио период, али није сигурно јер никад не знамо шта се дешава испод нас“, рекла је Цвијић Амулић за АТВ јутро.

Битна је регистрација сеизмичких таласа, односно, квалитетан мониторинг може да нам укаже на активност расједа, каже она. Истиче да сваки Бањалучанин треба бити спреман за једну такву ситуацију и да зна како да се понаша у тим ситуацијама. 

„Земљотрес у епицентарној зони траје свега неколико секунди, десетак секунди. За десет до двадесет секунди он је толико разоран, то је јако кратко вријеме, и у том тренутку треба да сачекамо и да нађемо најприкладнији дио простора у ком се налазимо и да будемо сигруни док то све прође, а то прође јако брзо. Док схватимо шта се дешава, то је већ све прошло. Треба само да останемо прибрани. Оно што је најбитније су сеизмички отпорне зграде у којима живимо и радимо, јер земљотрес не убија, убијају зграде које човјек гради и у којима живи и ради. Правилници итекако постоје, само их се треба придржавати“, јасна је Цвијић Амулић. 


Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.