Tema dana

Haos u banjalučkoj Gradskoj skupštini

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2023. 19:59

Sjednica banjalučke gradske skupštine ponovo je, po ko zna koji put, otkazana. Odgođena je i prije nego što je i usvojen dnevni red 24. redovne sjednice.

I ovo zasjedanje je počelo sa zakašnjenjem nešto dužim od sat vremena, održan je samo aktuelni čas, nakon kojeg je gradonačelnik predložio nekoliko dodatnih tačaka dnevnog reda, a potom je uslijedila jednočasovna pauza. 

Predsjednik gradske skupštine Ljubo Ninković bio je primoran raspustiti odbornike jer ih se nakon pauze pojavilo samo sedam. Ovo je nepoštovanje samog Grada kao institucije, ali i građana rekao je Ninković. 

"Praksa je normalna da odbornici kao odgovorni ljudi, dolaze na posao i rade svoj posao - to je svagdje u svijetu, pogotovo još odbornik koji je izabran od strane građana, mana sa druge strane je što odbornik ima tu vrstu legitimiteta da ne možete ni platu, ni sankciju ni otkaz ni bilo šta. Mjesto da to bude satisfakcija za veću odgovornost i svi vas mediji prate, to odbornici koriste kao da su oni jedna vrsta bijelih medveda kojima ništa ne možete i kada ne dođe na posao i kada zakasni i kada ne diskutuje - on svoju platu dobija", rekao je Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka te dodao:

"Hiljadu puta sam rekao da mi je žao zbog ove neodgovornosti, žao mi je zbog sivila koje postoji u Skupštini grada Banjaluka, što narod ne može da vidi razliku između onih odbornika koji su posvećeni. Imate 10 odbornika koji od jutra do sutra, imate 10 odbornika koji ni jednu sjednicu nije propustio".

Većina neodgovornih koji svoj posao ne obavljaju kako treba, zaslužna je što danas nismo uradili ništa što smo planirali, istakao je na konferenciji za medije gradonačelnik Draško Stanivuković. Stanivuković i Ninković konačno su se usaglasili u jednom - da ovakvo ponašanje odbornika se više ne može tolerisati i da javnost treba da zna o kakvim pojedincima se radi.

U jednoj od pauza gradonačelnik i predsjednik skupštine pokušali su da sazovu preostale odbornike koji su bili po kafićima, restoranima ili još uvijek na pauzi. Kakav je haos danas vladao najbolje govori razgovor Ninkovića i Stanivukovića ispred skupštinske sale. 

Na predloženom dnevnom redu, koji ovog puta nije usvojen, nalazile su se 34 tačke, među kojima Nacrt rebalansa budžeta Grada Banjaluka za 2023. godinu, kao i nekoliko inicijativa za izmjene regulacionih planova, više tačaka koje se odnose na zakupe pod posebnim uslovima, te kadrovska pitanja, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine. Novi pokušaj sjednice biće sutra ujutru u 7 časova u nadi da će se odbornici odazvati u dovoljnom broju. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.