Na samo 35 kilometara od Banjaluke

Manjača - Turistički biser Srpske

  • Izvor: ATV
  • 12.11.2023. 08:47

Na samo 35 kilometara od Banjaluke na velikom prostranstvu kraških terena ponosno se izdiže i stoji krajiška ljepotica – planina Manjača.

Čuvena po svojoj prirodi, pejzažima i kulturnom značaju. Među razbacanim selima, penjući se uz planinu naići ćete i na Stričiće. Rodno mjesto književnika i narodnog tribuna Petra Kočića. Ušuškana u planinskom selu, kao svjedok korjena i prošlosti stoji stara rodna brvnara Kočića. 

Kočić i njegovo Zmijanje žive u njegovim pričama ali i na fotografijama iz tog perioda. Fotografije se nalaze u izložbenom kopleksu Kočićevog ognjišta. Dok priče pričaju riječima fotografije govore relastičnim portretima ljudi Kočićevog doba.

Manjaču karakteriše i veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Međutim, najposniji su na krupne i snažne bikove koje genracijski uzgajaju na svojim domaćinstvima. Jablan, koji je ime dobio po junaku Kočićeve istoime pripovijetke, baš poput njega osvaja pobjede i nagrade na takmičenjima. 

Nekada su bikovi za narod ovog kraj bili ključni za preživljavanje. Sa njima se oralo, vukli su teret i zahvaljujući njima mnogočlane porodice nisu bile gladne. Danas oni više nemaju tu funkciju. U domaćinstvima ih uzgajaju radi navike i izložbi na koje ih vode. Jednom godišnje u Stričićima se odžava nadeleko poznati Kočićev zbor, gdje dolaze uzgajivači sa cijele Manjače ali i iz svih krajeva Srpske.  

Smještena u sjevernom dijelu Republike Srpske, Manjača predstavlja pravi turistički biser. Sve ljepote koje nudi čekaju da budu otkrivene. Zato, ako vas put navede u ovaj dio Srpske nemojte žuriti. Zastanite i prepustite se svim čarima koje ovo mjesto ima.

Pratite nas i putem Vibera