На само 35 километара од Бањалуке

Мањача - Туристички бисер Српске

  • Извор: АТВ
  • 12.11.2023. 08:47

На само 35 километара од Бањалуке на великом пространству крашких терена поносно се издиже и стоји крајишка љепотица – планина Мањача.

Чувена по својој природи, пејзажима и културном значају. Међу разбацаним селима, пењући се уз планину наићи ћете и на Стричиће. Родно мјесто књижевника и народног трибуна Петра Кочића. Ушушкана у планинском селу, као свједок корјена и прошлости стоји стара родна брвнара Кочића. 

Кочић и његово Змијање живе у његовим причама али и на фотографијама из тог периода. Фотографије се налазе у изложбеном коплексу Кочићевог огњишта. Док приче причају ријечима фотографије говоре реластичним портретима људи Кочићевог доба.

Мањачу карактерише и велико богатство биљног и животињског свијета. Међутим, најпоснији су на крупне и снажне бикове које генрацијски узгајају на својим домаћинствима. Јаблан, који је име добио по јунаку Кочићеве истоиме приповијетке, баш попут њега осваја побједе и награде на такмичењима. 

Некада су бикови за народ овог крај били кључни за преживљавање. Са њима се орало, вукли су терет и захваљујући њима многочлане породице нису биле гладне. Данас они више немају ту функцију. У домаћинствима их узгајају ради навике и изложби на које их воде. Једном годишње у Стричићима се оджава наделеко познати Кочићев збор, гдје долазе узгајивачи са цијеле Мањаче али и из свих крајева Српске.  

Смјештена у сјеверном дијелу Републике Српске, Мањача представља прави туристички бисер. Све љепоте које нуди чекају да буду откривене. Зато, ако вас пут наведе у овај дио Српске немојте журити. Застаните и препустите се свим чарима које ово мјесто има.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.