Učenici u Poljoprivrednoj školi

"Maturant" - Banjalučki srednjoškolci napravili pivo

  • Izvor: Glas Srpske
  • 11.01.2024. 09:27

Osim sirane, picerije, uzgoja u plastenicima i pravljenja zimnice profesori i đaci Poljoprivredne škole Banjaluka, udruženim snagama, došli su na ideju da naprave pivo kojem su dali simbolično ime “maturant”.

U banjalučkoj Poljoprivrednoj školi, osim teoretske, praktična nastava ima veliku ulogu u obrazovanju mladih, sa ciljem da im omogući lakše snalaženje kada izađu iz školskih klupa i počnu samostalan rad. Da je Poljoprivredna škola posebna po mnogo čemu potvrdio je i direktor ove obrazovne ustanove Bojan Bakal.

- Proizvodnja hrane jeste nešto bez čega se ne može, a škola se svih ovih godina trudi da poboljša kvalitet praktične nastave, kako bi učenici po završetku bili što bolji za realni sektor i tu smo na dobrom putu - rekao je Bakal.

Prema njegovim riječima, pivo “maturant” zaživjelo je zahvaljujući profesoru Nemanji Jeliću i još nekim profesorima tehnološke grupe predmeta, ali i đacima koji su bili predani i istrajni u ovom projektu.

Za Nemanju i Ljubišu Majdova odlikovanja predsjednika Srpske - čast i ponos

Za Nemanju i Ljubišu Majdova odlikovanja predsjednika Srpske - čast i ponos

- Opremu i sirovine nabavili smo prije nekoliko mjeseci te je u veoma kratkom roku pivo bilo u flašama - naveo je Bakal.

Kako je pojasnio, za ime piva “maturant” su se se odlučili, jer djeca tada postaju punoljetna i mogu konzumirati alkoholno piće.

- Kapaciteti nisu veliki, ali nam je bitno da smo proširili naš spektar proizvoda koje pravimo u školi - pojasnio je Bakal te dodao da pivo nije komercijalnog karaktera i neće se naći na policama marketa.

Pivo će, naglasio je Bakal, biti dostupno kao i ostali proizvodi u magacinu Poljoprivredne škole od sedam do 15 časova.

- U ovom mjesecu počeli smo i sa proizvodnjom rasada, kako bismo u martu imali rani rasad za naše potrebe, ali i građana koji kupuju kod nas - dodao je Bakal.

Istakao je da iz godine u godinu bilježe rast zainteresovanih građana da kupuju rasad i oformljuju svoje bašte.

Profesor praktične nastave Nemanja Jelić rekao je da je ideja o školskom pivu nastala kao spoj entuzijazma učenika za proučavanje procesa proizvodnje piva i želje profesora da podstaknu kreativnost i praktične vještine svojih đaka.

- Htjeli smo da imamo svoje pivo i da obogatimo praktičnu nastavu u školi, jer je proizvodnja kraft piva sada veoma popularna - rekao je Jelić.

Snažna oluja pogodila istočni dio SAD, ima poginulih

Snažna oluja pogodila istočni dio SAD, ima poginulih

Kako je naveo, ovo je bio odličan način da se učenicima pokaže da praksa nije samo kramp i motika.

- U praktičnoj nastavi učestvuju učenici od drugog do četvrtog razreda, a pravo degustacije imaju maturanti po kojima je pivo i dobilo ime - našalio se Jelić.

Dodao je da su profesori samo tu da pokažu sam postupak pravljenja piva, kao i od kojih sirovina se ono dobija, a ostalo je na učenicima.

- Ko zna, možda neko od njih poslije školovanja otvori svoju pivaru, jer je to danas u modi. Lakše će im se čak biti i zaposliti, jer su vidjeli i znaju postupak - kazao je Jelić.

Dodao je da je prošla godina bila malo lošija što se tiče povrća, ali da se ne žale, jer imaju još mnogo toga da ponude.

Tradicija

Svečanom akademijom, koja je 18. decembra prošle godine upriličena u Banskom dvoru, Poljoprivredna škola Banjaluka proslavila je 100 godina od osnivanja. Bojan Bakal je rekao da je škola prošla mnogo izazova u ovom vijeku postojanja, ali da će u budućnosti biti mnogo lakše te se nadaju da će imati i mnogo više učenika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: