Ученици у Пољопривредној школи

"Матурант" - Бањалучки средњошколци направили пиво

  • Извор: Глас Српске
  • 11.01.2024. 09:27

Осим сиране, пицерије, узгоја у пластеницима и прављења зимнице професори и ђаци Пољопривредне школе Бањалука, удруженим снагама, дошли су на идеју да направе пиво којем су дали симболично име “матурант”.

У бањалучкој Пољопривредној школи, осим теоретске, практична настава има велику улогу у образовању младих, са циљем да им омогући лакше сналажење када изађу из школских клупа и почну самосталан рад. Да је Пољопривредна школа посебна по много чему потврдио је и директор ове образовне установе Бојан Бакал.

- Производња хране јесте нешто без чега се не може, а школа се свих ових година труди да побољша квалитет практичне наставе, како би ученици по завршетку били што бољи за реални сектор и ту смо на добром путу - рекао је Бакал.

Према његовим ријечима, пиво “матурант” заживјело је захваљујући професору Немањи Јелићу и још неким професорима технолошке групе предмета, али и ђацима који су били предани и истрајни у овом пројекту.

За Немању и Љубишу Мајдова одликовања предсједника Српске - част и понос

За Немању и Љубишу Мајдова одликовања предсједника Српске - част и понос

- Опрему и сировине набавили смо прије неколико мјесеци те је у веома кратком року пиво било у флашама - навео је Бакал.

Како је појаснио, за име пива “матурант” су се се одлучили, јер дјеца тада постају пунољетна и могу конзумирати алкохолно пиће.

- Капацитети нису велики, али нам је битно да смо проширили наш спектар производа које правимо у школи - појаснио је Бакал те додао да пиво није комерцијалног карактера и неће се наћи на полицама маркета.

Пиво ће, нагласио је Бакал, бити доступно као и остали производи у магацину Пољопривредне школе од седам до 15 часова.

- У овом мјесецу почели смо и са производњом расада, како бисмо у марту имали рани расад за наше потребе, али и грађана који купују код нас - додао је Бакал.

Истакао је да из године у годину биљеже раст заинтересованих грађана да купују расад и оформљују своје баште.

Професор практичне наставе Немања Јелић рекао је да је идеја о школском пиву настала као спој ентузијазма ученика за проучавање процеса производње пива и жеље професора да подстакну креативност и практичне вјештине својих ђака.

- Хтјели смо да имамо своје пиво и да обогатимо практичну наставу у школи, јер је производња крафт пива сада веома популарна - рекао је Јелић.

Снажна олуја погодила источни дио САД, има погинулих

Снажна олуја погодила источни дио САД, има погинулих

Како је навео, ово је био одличан начин да се ученицима покаже да пракса није само крамп и мотика.

- У практичној настави учествују ученици од другог до четвртог разреда, а право дегустације имају матуранти по којима је пиво и добило име - нашалио се Јелић.

Додао је да су професори само ту да покажу сам поступак прављења пива, као и од којих сировина се оно добија, а остало је на ученицима.

- Ко зна, можда неко од њих послије школовања отвори своју пивару, јер је то данас у моди. Лакше ће им се чак бити и запослити, јер су видјели и знају поступак - казао је Јелић.

Додао је да је прошла година била мало лошија што се тиче поврћа, али да се не жале, јер имају још много тога да понуде.

Традиција

Свечаном академијом, која је 18. децембра прошле године уприличена у Банском двору, Пољопривредна школа Бањалука прославила је 100 година од оснивања. Бојан Бакал је рекао да је школа прошла много изазова у овом вијеку постојања, али да ће у будућности бити много лакше те се надају да ће имати и много више ученика.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)