Banjaluka

Na šta je potrošen novac iz gradskog budžeta?

  • Izvor: ATV
  • 21.12.2023. 19:12

Gdje je potrošeno 230 miliona KM gradskog budžeta, pitali su danas gradonačelnika predstavnici banjalučke skupštinske većine.

Ističu da je neophodno da to istraže i nadležni organi. 

"Gdje je potrošio silne milione mimo gradskog budžeta koje je usvojio narod, odnosno narodni predstavnici-odbornici, skupština i da ga pitamo da li je istina da tamo gdje on ima neku ličnu korist i da zajedno pozovemo organe da to istraže", rekao je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.

Brojni projekti za koje su banjalučki odbornici dali zeleno svjetlo, nisu realizovani. Ispašta poljoprivreda, nema dogovorenih investicija, sela su kažu zanemarena. 

"Iako su bila predviđena sredstva u budžetu, kao što znate, niko ne prelazi preko mosta u Docu niti vidite da se nešto radi tamo. Druga stvar jeste Osnovna škola u MZ Paprikovac, isto tako projektovana su bila i predviđena sredstva za otkup zemlje", rekao je Neven Stanić, predsjednik Kluba odbornika US.

"Želimo da istaknemo da je 1,3 miliona km sredstava predviđeno za podsticaje u poljoprivredi, da je od toga realizovano vrlo malo, skoro ništa. Ukoliko uzmemo činjenicu da nije bilo nikakvih značajnijih investicija na seoskom području, domovi, mjesne zajednice, zatim seoska infrastruktura", rekao je Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog gradskog odbora DЕMOS-a.

Iako je gradonačelnik za rješavanje dugova u "Akvani" podigao kredit od 30 miliona ni u tom preduzeću ništa nije riješeno.  

"Nisu izmirene obaveze prema dobavljačima, kasnije plate, pa bi sa ovog mjesta uputio pitanje i poziv gradonačelniku i Gradskoj upravi da nam kaže zašto od tog kredita nisu izmirena sredstva prema dobavljačima, da opet ne bi došli u situaciju da neki "stave šapu" na zemljište i područje "Akvane", ističe Velibor Stanić, poslanik SP U NS RS. 

Draška Stanivuković ove optužbe, izgleda, uopšte ne dotiču. Kaže da u fioci već ima 11 krivičnih prijava, a izgleda da priželjkuje još. 

"Ako smatraju da neke stvari zaslužuju krivičnu prijavu, jer vidim da samo tim mlataraju, oni su protiv mene u posljednjih par mjeseci podnijeli 11 krivičnih prijava, ja sam ih stavio u ormar kao salvete, onako ih skuplja meni je to i simpatično nek to rade", kaže Stanivuković.

Predstavnici gradske većine dostavili su i spisak projekata koji nisu predviđeni budžetom za 2023. godinu, što nije spriječilo gradonačelnika da ih realizuje. Njihova vrijednost iznosi oko 6 miliona KM, tačno onoliko koliko bi Stanivuković dodatnim kreditom da zaduži Banjalučane u idućoj godini.

Pratite nas i putem Vibera