Бањалука

На шта је потрошен новац из градског буџета?

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 19:12

Гдје је потрошено 230 милиона КМ градског буџета, питали су данас градоначелника представници бањалучке скупштинске већине.

Истичу да је неопходно да то истраже и надлежни органи. 

"Гдје је потрошио силне милионе мимо градског буџета које је усвојио народ, односно народни представници-одборници, скупштина и да га питамо да ли је истина да тамо гдје он има неку личну корист и да заједно позовемо органе да то истраже", рекао је Владо Ђајић, предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука.

Бројни пројекти за које су бањалучки одборници дали зелено свјетло, нису реализовани. Испашта пољопривреда, нема договорених инвестиција, села су кажу занемарена. 

"Иако су била предвиђена средства у буџету, као што знате, нико не прелази преко моста у Доцу нити видите да се нешто ради тамо. Друга ствар јесте Основна школа у МЗ Паприковац, исто тако пројектована су била и предвиђена средства за откуп земље", рекао је Невен Станић, предсједник Клуба одборника УС.

"Желимо да истакнемо да је 1,3 милиона км средстава предвиђено за подстицаје у пољопривреди, да је од тога реализовано врло мало, скоро ништа. Уколико узмемо чињеницу да није било никаквих значајнијих инвестиција на сеоском подручју, домови, мјесне заједнице, затим сеоска инфраструктура", рекао је Боран Босанчић, предсједник бањалучког градског одбора ДЕМОС-а.

Иако је градоначелник за рјешавање дугова у "Аквани" подигао кредит од 30 милиона ни у том предузећу ништа није ријешено.  

"Нису измирене обавезе према добављачима, касније плате, па би са овог мјеста упутио питање и позив градоначелнику и Градској управи да нам каже зашто од тог кредита нису измирена средства према добављачима, да опет не би дошли у ситуацију да неки "ставе шапу" на земљиште и подручје "Акване", истиче Велибор Станић, посланик СП У НС РС. 

Драшка Станивуковић ове оптужбе, изгледа, уопште не дотичу. Каже да у фиоци већ има 11 кривичних пријава, а изгледа да прижељкује још. 

"Ако сматрају да неке ствари заслужују кривичну пријаву, јер видим да само тим млатарају, они су против мене у посљедњих пар мјесеци поднијели 11 кривичних пријава, ја сам их ставио у ормар као салвете, онако их скупља мени је то и симпатично нек то раде", каже Станивуковић.

Представници градске већине доставили су и списак пројеката који нису предвиђени буџетом за 2023. годину, што није спријечило градоначелника да их реализује. Њихова вриједност износи око 6 милиона КМ, тачно онолико колико би Станивуковић додатним кредитом да задужи Бањалучане у идућој години.

Пратите нас и путем Вибера