Arheolog

Pandžić: Kastel da se uvrsti u turističku ponudu, Banjaluka minimalno istražena

  • Izvor: ATV
  • 01.11.2023. 10:20

Peta "Škola arheologije - Kastel 2023" organizovana je u Banjaluci na tvrđavi Kastel. Studenti istorije i arheologije učestvovali su u istraživanju tajni kulturnog nasljeđa tokom kojeg je pronađena nekropola sa šest skeleta i to četiri odrasle osobe i dvoje djece.

Arheolog Ivana Pandžić rekla je da ovo nije prvi put da su pronađeni skeleti, ali ove godine je definitivno da je evidentirano groblje.

"Počelo je tako što smo imali idjeu da studentima istorije i istorije arheologije sa oba javna Univerziteta u Republici Srpskoj pružimo priliku za terenskom nastavom", rekla je Pandžić.

Prema njenim riječima, lokacija unutar Katela tzv. Dvorište koje je nekad istraživano krajem 80-ih godina 20. vijeka, nije do kraja istraženo.

"Kroz našu evidenciju i naše podatke koje imamo u Muzeju i Zavodu smo shvatili da to nisu potpuna istraživanja pa smo nastavili u tom pravcu prije svega da istražimo ovaj dio ovdje gdje su i građani Banjaluke zaboravili da su rađena istraživanja i nije bilo tako evidentno", rekla je Pandžić.

Ona je istakla da je Kastel višeslojni lokalitet koji, osim bedema koje ima istorijskog perioda ima i značajnije lokacije iz ranijih perioda.

Na Kastelu pronađeni skeleti stariji od tvrđave

Na Kastelu pronađeni skeleti stariji od tvrđave

"Bilo bi fino da se uvrsti u turističku ponudu i to nam je vio neki inicijalni cilj", rekla je Pandžić.

Ona je rekla da je istraživanje počelo 2019. godine.

"Tad smo već prvi put evidentirati prvi skelet koji će se uklopiti u analizu naknadno sa ovih šest koje smo završili ove godine", rekla je Pandžić.

Ona je istakla da su skeleti jedan od nahtjevnijih istraživanja.

"Novi studenti će imati novu priliku da nastave sa radom, studenti starijih godina kad imaju priliku se priključuju, a žele, što je veliki plus", rekla je Pandžić.

Ona je podsjetila da je Kastel, koji je u srcu Banjaluke, izgrađen na rimskim temeljima.

"Banjaluka je minimalno istražena u odnosu na ono što krije", jasna je Pandžić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)