Археолог

Панџић: Кастел да се уврсти у туристичку понуду, Бањалука минимално истражена

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2023. 10:20

Пета "Школа археологије - Кастел 2023" организована је у Бањалуци на тврђави Кастел. Студенти историје и археологије учествовали су у истраживању тајни културног насљеђа током којег је пронађена некропола са шест скелета и то четири одрасле особе и двоје дјеце.

Археолог Ивана Панџић рекла је да ово није први пут да су пронађени скелети, али ове године је дефинитивно да је евидентирано гробље.

"Почело је тако што смо имали идјеу да студентима историје и историје археологије са оба јавна Универзитета у Републици Српској пружимо прилику за теренском наставом", рекла је Панџић.

Према њеним ријечима, локација унутар Катела тзв. Двориште које је некад истраживано крајем 80-их година 20. вијека, није до краја истражено.

"Кроз нашу евиденцију и наше податке које имамо у Музеју и Заводу смо схватили да то нису потпуна истраживања па смо наставили у том правцу прије свега да истражимо овај дио овдје гдје су и грађани Бањалуке заборавили да су рађена истраживања и није било тако евидентно", рекла је Панџић.

Она је истакла да је Кастел вишеслојни локалитет који, осим бедема које има историјског периода има и значајније локације из ранијих периода.

На Кастелу пронађени скелети старији од тврђаве

На Кастелу пронађени скелети старији од тврђаве

"Било би фино да се уврсти у туристичку понуду и то нам је вио неки иницијални циљ", рекла је Панџић.

Она је рекла да је истраживање почело 2019. године.

"Тад смо већ први пут евидентирати први скелет који ће се уклопити у анализу накнадно са ових шест које смо завршили ове године", рекла је Панџић.

Она је истакла да су скелети један од нахтјевнијих истраживања.

"Нови студенти ће имати нову прилику да наставе са радом, студенти старијих година кад имају прилику се прикључују, а желе, што је велики плус", рекла је Панџић.

Она је подсјетила да је Кастел, који је у срцу Бањалуке, изграђен на римским темељима.

"Бањалука је минимално истражена у односу на оно што крије", јасна је Панџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: